Proširene vene su obično ispupčene, plavičaste vrpce koje se protežu tik ispod površine vaše kože. Gotovo uvek utiču na noge i stopala. Kada su upaljene, postaju osetljive na dodir i mogu ometati cirkulaciju do tačke da izazovu otečene gležnjeve, svrab kože i bol u nogama.

Iako za većinu proširene vene mogu biti bolne, za neke predstavljaju samo estetski problem. U svakom slučaju, pripremili smo za vas kratak vodič kako da izlečite proširene vene kod kuće pa saznajte sve u redovima koji slede. 

Šta su proširene vene?

Proširene vene, takođe poznate kao varikoze ili varikozne vene (varicose), nastaju kada se vaše vene uvećaju, prošire i prepune krvlju. Proširene vene obično izgledaju otečene, izdignute i imaju plavičasto-ljubičastu ili crvenu boju. Mogu biti bolne. Proširene vene su veoma česte, posebno kod žena. Oko 25% svih odraslih ima proširene vene ili će ih dobiti u nekom trenutku života. 

Zašto nastaju proširene vene? 

Vene imaju jednosmerne ventile koji sprečavaju da krv teče unazad, a kada ne funkcionišu pravilno, krv počinje da se skuplja u venama umesto da ide ka vašem srcu. Vene se tada povećavaju. Proširene vene često utiču na noge. To je zbog toga što su tamo vene najdalje od vašeg srca, a gravitacija otežava protok krvi nagore.

Neki potencijalni uzroci proširenih vena mogu biti:

 • trudnoća
 • menopauza
 • starosno doba preko 50 godina
 • stajanje u dužem vremenskom periodu
 • gojaznost
 • porodična istorija proširenih vena

Vrste proširenih vena

Postoji nekoliko tipova proširenih vena, kao što su:

 • proširene vene trupa – one su blizu površine kože, široke su, dugačke i kvrgave
 • retikularne proširene vene - one su crvene i ponekad grupisane u mrežu
 • teleangiektazija proširene vene – takođe poznate kao vene sa nitima ili paukaste vene, to su male grupe plavih ili crvenih vena koje se ponekad pojavljuju na vašem licu ili nogama. Bezopasne su i, za razliku od proširenih vena na trupu, ne ispupčuju se ispod površine kože

Prirodne metode za lečenje proširenih vena 

Proširene vene se ne mogu u potpunosti izlečiti lekovima, operacijom, biljem ili kućnim lekovima, ali je moguće regenerisati kožu i efikasno ublažiti simptome prirodnim tretmanima koje ćemo sada navesti. 

Melem za proširene vene 

Pošto se proširene vene obično vremenom pogoršavaju, važno je da ih tretirate redovnim i adekvatnim metodama. Danas su dostupni medicinski prirodni proizvodi koji mogu pomoći u smanjenju otoka, poboljšanju teksture kože i smanjenju svraba ili modrica. Jedan od takvih prirodnih preparata je melem protiv proširenih vena, koji ima:

 • antiinflamatorno dejstvo (protivupalno)
 • antibakterijsko dejstvo (protivbakterijsko)
 • antimikotsko dejstvo (protivgljivično)
 • antivirusno dejstvo (protivvirusno)
 • analgetsko dejstvo (smanjuje bol)

Fizička aktivnost protiv proširenih vena

Sedenje ili ležanje veći deo dana je glavni faktor rizika za proširene vene. Hodajte, vozite bicikl, vežbajte i krećite se češće da biste pomogli da krv prođe kroz noge. Kada se odmarate, podignite noge uspravno. Podizanje nogu je standardni, uspešan tretman za smanjenje povratnog toka krvi u nožne vene. U najmanju ruku, držite noge podignute dok sedite.

Međutim, nemojte sedeti ili stajati duže vreme. Ako dugo vremena sedite, ustanite svakih deset ili petnaest minuta da biste aktivirali noge. 

Kompresijske čarape za proširene vene

Još jedan standardni i dobro dokazan tretman koji dramatično smanjuje simptome proširenih vena su kompresijske čarape. Pritiskom na vene, kompresijske čarape sprečavaju da krv teče nazad u njih. U idealnom slučaju, kompresijske čarape bi trebalo da dosežu barem do butina.

Gubljenje suvišnih kilograma

Proširene vene su mnogo češće kod ljudi sa viškom kilograma. Takođe, višak kilograma doprinosi oticanju i bolu zbog proširenih vena.

Konzumiranje izbalansirane ishrane

Ishrana je definitivno povezana sa proširenim venama i ozbiljnošću njihovih simptoma. Jedite hranljivu i uravnoteženu ishranu. Izbegavajte slanu hranu koja uzrokuje da telo zadržava vodu. Hrana bogata vlaknima i flavonoidima takođe može pomoći u smanjenju simptoma proširenih vena.

Uklanjanje proširenih vena operacijom

Ako promene u načinu života i prirodni tretmani ne funkcionišu, vaš lekar bi mogao da pokuša neku od invazivnivnijih procedura. Podvezivanje i skidanje vena je hirurški tretman koji zahteva anesteziju. Tokom procedure, vaš hirurg pravi rezove na vašoj koži, seče proširenu venu i uklanja je kroz rezove. Iako su razvijene unapređene varijacije operacija uklanjanja vena, one se ređe izvode jer su dostupne novije, manje invazivne opcije.

Kako sprečiti proširene vene?

Malo je dokaza koji ukazuju na to da možete u potpunosti ukloniti proširene vene ili potpuno sprečiti razvoj novih. Međutim, postoje načini da se olakšaju simptomi postojećih proširenih vena, kao što su:

 • izbegavanje dugog stajanja ili sedenja i kretanje svakih 30 minuta
 • pravljenje redovnih pauza tokom dana, i podizanje nogu na jastuk dok se odmarate da biste olakšali nelagodnost
 • redovno vežbanje može poboljšati cirkulaciju i pomoći u održavanju zdrave težine

Zaključak

Proširene vene se obično pogoršavaju tokom vremena. Ovo je tačno čak i ako napravite neophodne promene u načinu života da biste ih kontrolisali i upravljali svojim bolom. Iako mogu biti ružne, obično ne izazivaju dugoročne zdravstvene probleme.