Ako i vama celulit izaziva nepotrebni emotivni stres, znajte da niste usamljeni u ovom problemu - celulit pogađa preko 90% žena i oko 10% muškaraca. Celulit je prirodna nesavršenost u načinu na koji je masnoća oblikovana u određenim regijama tela. Celulit pogađa žene više nego muškarce upravo zbog različite distribucije masti, mišića i vezivnog tkiva. 

Naglasićemo da celulit nije zdravstveni problem, već samo estetski. 

I dok se celulita ne možete u potpunosti rešiti, možete preduzeti korake da ga učinite manje upadljivim. Pitali smo dermatologe kako skinuti celulit i odvojili 8 saveta koje možete početi primenjivati odmah, stoga nastavite da čitate. 

Šta je celulit?

Celulit je kvrgava koža koja se najčešće nalazi uglavnom na butinama i stomaku, ali može biti prisutna i na drugim delovima tela. Mast se gura između vezivnog tkiva ispod kože, čineći površinu kože naboranom i kvrgavom. Većina žena ima celulit u nekoj meri ili će ga dobiti u nekom trenutku svog života, ali to ne znači da ste zbog toga manje zdravi, ili da vam je ugroženo zdravlje.

Celulit se obično nalazi na:

  • kukovima
  • butinama
  • stomaku
  • zadnjici
  • grudima

Šta uzrokuje celulit?

Količina celulita koju imate kao i koliko je primetan može biti zasnovano na vašim genima, procentu telesne masnoće i starosti. Debljina i elastičnost vaše kože takođe utiče na pojavu celulita. 

Evo šta sve može da uzrokuje celulit:

  • hormoni
  • loša ishrana
  • nezdrav način života
  • akumulirani toksini
  • genetika
  • dobijanje na težini
  • neaktivnost
  • trudnoća

Kako skinuti celulit na prirodan način?

Ako tražite način kako skinuti celulit bez invazivnih metoda, prirodno i kod kuće, evo 8 dokazanih saveta koje će vašu kožu učiniti glatkom i zategnutijom.

Kako skinuti celulit uz pomoć prirodnih melema na koži

Prvo ćemo navesti prirodne meleme za kožu koji su se pokazali kao najefikasniji u borbi protiv celulita, kao i najbolji način za njihovo nanošenje na kožu. 

#1 Koristite blato od algi protiv celulita 

U poslednje vreme, prvi odgovor od dermatologa na pitanje kako skinuti celulit je blato od algi. Blato od algi je veoma moćna formula protiv celulita koja koristi moć guamskih algi, crnog turmalina, morskih ekstrakata i biljnih preparata da učvrsti i tonizira vašu kožu.

Dokazano je da deluje već nakon prvog tretmana! Pored toga što uklanja celulit, kliničke studije pokazuju da redovna primena blata od algi može smanjiti obim butina do 2,5 cm.

Međutim, zbog čega je blato od algi tako efikasan melem protiv celulita? 

Tajna je crni turmalin – fino mikronizovani mineral koji prodire u ​​tkivo ispod vaše kože, stimuliše metabolizam zdravih ćelija, podstiče mikrocirkulaciju, popravlja upale i jača elastičnost za brzo zatezanje kože.

#2 Budite uporni sa anticelulit kremama 

Anticelulit kreme su topikalni proizvodi koji se nanose direktno na područje zahvaćeno celulitom. Anticelulit krema obično sadrži specifične sastojke koji pomažu u smanjenju vidljivosti celulita, kao što su:

  • metilksantini, poput kofeina
  • retinol, derivat vitamina A
  • alfa-tokoferol ili vitamin E
  • askorbinska kiselina ili vitamin C
  • aminofilin
  • botanički ekstrakti, uključujući gingko, ananas i kinoa 

Iako krema protiv celulita neće u potpunosti ukloniti vaš celulit, redovna primena može privremeno pomoći da bude manje uočljiv. Da biste videli i održali rezultate, potrebno je da nanosite kremu protiv celulita svaki dan, jer morate održavati redovne nivoe aktivnih sastojaka u svojoj koži.

#3 Nanosite etarska ulja na kožu 

Etarska ulja se godinama koriste u mnogim kulturama za lečenje brojnih stanja, od smanjenja stresa do zarastanja rana. Postoji najmanje 90 etarskih ulja od poverenja koje dermatolozi često preporučuju za lečenje kožnih oboljenja, sa više od 1.500 uobičajenih kombinacija.

Jedna od primena etarskih ulja je i u borbi protiv celulita. 

Prema studiji iz 2017 godine najčešće korišćena eterična ulja za lečenje celulita uključuju:

#4 Masirajte područje zahvaćeno celulitom  

Kada smo već kod etarskih ulja, vredno je napomenuti da je ovaj prirodni melem najbolje nanositi na kožu masažom. Možete se sami masirati dok nanosite etarsko ulje na kožu, ali možete probati i sa profesionalnom masažom. Masaža protiv celulita deluje tako što razbija masne naslage naizmeničnim štipanjem i stiskanjem, odvlačeći mast od vezivnog tkiva. 

Takođe pomaže u borbi protiv celulita stimulacijom tkiva oko područja zahvaćenih celulitom, podstičući cirkulaciju krvi i limfne funkcije. Masaža protiv celulita će početi od stopala i ići gore po telu kako bi se povećao protok krvi kroz periferne vene i kapilare vašeg cirkulatornog sistema.

Kako skinuti celulit promenom životnog stila

Kombinacija korišćenja melema za kožu i promene životnog stila je verovatno najtačniji odgovor na pitanje kako skinuti celulit prirodnim putem. Nastavljamo sa savetima koje možete primenjivati da korigujete svoju svakodnevnicu i time potpomognete smanjenje celulita, ali i poboljšate opšte zdravlje. 

#5 Smanjite celulit vežbanjem 

Trening snage - posebno kada se kombinuje sa ishranom i kardio treningom - može smanjiti telesnu masnoću i oblikovati mišiće, usput pomažući da se smanji celulit. Napravite rutinu vežbanja koja se fokusira na delove vašeg tela koji su skloni celulitu.

#6 Korigujte ishranu i pazite na namirnice

Vaša ishrana može značajno uticati na pojavu ili smanjenje celulita, tako da je važno da jedete uravnoteženu, zdravu ishranu. Zdrava ishrana vam takođe može pomoći da izgubite suvišnu masnoću i održite zdravu težinu. 

Prerađena masna hrana poput sira i kobasica je veliki problem u borbi protiv celulita. Ali dobre masti, poput onih koje se nalaze u ribi kao što su losos i skuša zapravo mogu pomoći da se skinete celulit. Poznato je da Omega-3 masne kiseline kojima riba obiluje snižavaju holesterol. Ovo utiče na smanjenje celulita, jer ćete snižavanjem holesterola pojačati cirkulaciju, što ima antiinflamatorno dejstvo. Ovo zauzvrat sprečava masne ćelije da oteknu i izgledaju estetski lošije. Ukoliko ne jedete ribu iz nekog razloga, možete konzumirati Omega-3 u kapsulama

Savet: Borite se protiv celulita iznutra jedući hranu koja sadrži malo soli. So apsorbuje vodu u telu, što dovodi do nadimanja tkiva. Zato radije začinite hranu aromatičnim biljem. Takođe smanjite unos prerađene hrane i hrane sa visokim sadržajem šećera, koja može dovesti do nagomilavanja masti i toksina u telu. 

#7 Detoksujte svoje telo 

Detoksikacija može pomoći u smanjenju celulita uklanjanjem uskladištenih toksina, koji doprinose pojavi celulita. Pokušajte da eliminišete ili značajno smanjite količinu toksina koje unosite u svoje telo kroz ishranu i način života. To uključuje izbegavanje stvari kao što su pušenje i konzumacija alkoholnih pića.

#8 Hidrirajte se redovno 

Dehidracija može pogoršati celulit i učiniti ga uočljivijim. To je zato što voda izbacuje toksine iz vašeg tela. Međutim, ako vašem telu nedostaje vode, ovi toksini će biti ostavljeni da se skupljaju na određenim mestima. Obratite pažnju na to koliko pijete vode -  preporučuje se da pijete najmanje 8 čaši vode svakog dana (1-5 do 2 litara vode), ali to varira od godišnjih doba i fizičke aktivnosti. 

Zaključak

Da rezimiramo: prirodni melemi, masaže, hidratacija, fizička aktivnost i korigovanje ishrane. Sve su to odgovori na pitanje kako ukloniti celulit prirodnim putem, a da pritom uvedete i zdrave navike u vašu svakodnevnicu. Što duže imate ove navike to će vam one lakše postati rutina koje ćete se rado pridržavati, stoga budite uporni i istrajni u svojoj borbi protiv celulita.