Februar je najspecifičniji mesec u godini. Ne samo što je najkraći, već i nema uvek isti broj dana.

Godina kada februar ima jedan dan više, 29. dana nazivamo prestupnomgodinom. Takva je svaka četvrta, između ostalog i ova, 2020.

29. februar je magičan datum – čas ga ima, čas ga nema. Zato i ne čudi što se baš ovog datuma dešavaju nesvakidašnje stvari.

Nama je pažnju privukao događaj karakterističan pre svega za zapadnu Evropu, što ne znači da ga nećemo u budućnosti prihvatiti kao deo svoje tradicije. Reč je o običaju da 29. februara žene prose muškarce.

Iako danas nije neobično da žena zaprosi muškarca, nekada nije bilo tako. Morale su da čekaju godinama da se njihov izabranik odluči na taj važan korak. I kada su već izgubile strpljenje, odlučile su da same preuzmu inicijativu i odrede neki datum kada bi one mogle načiniti prvi korak. Izabran je upravo 29. februar zbog svoje retke i specifične pojave. Tog dana žene i muškarci menjaju svoje uloge i žene „oblače pantalone“ i preduzimaju važne korake oko kojih njihovi partneri oklevaju.

Prema predanju, ovaj običaj potiče iz Škotske, iz 5. veka. Časna sestra, kasnije proglašena svetom Bridžit, požalila se svetom Patriku kako žene predugo čekaju na prosidbu i nagodila se sa njim da vrate ravnotežu u muško-ženske odnose tako što će odrediti jedan dan u godini kada će muškarci i žene zameniti uloge. Izabrali su 29. februar.

Druga terorija govori o tome kako je škotska kraljica Margaret u 13. veku donela zakon po kojem žene mogu zaprositi muškarce. Zanimljivo je i to da je ovaj zakon predviđao kazne za muškarce koji odbiju prosidbu. Naime, oni su bili u obavezi da toj dami kupe 12 pari rukavica, kako bi sakrila sram što ne nosi verenički prsten.

Zašto baš 29. februar?

Ovaj datum je sam po sebi poseban, baš kao i događaj za koji je izabran – retko se viđa i u početku je nesvhaćen i neprihvaćen.

Istorijski gledano, ideja o dodavanju 29. februara svake četiri godine pojavila se u 16. veku kada je proglašen gregorijanski kalendar. Ova ideja se u narodu činila se toliko smešnom, da su u britanskom pozorištu napravili komičnu predstavu u kojoj se isticalo da bi žene na taj dan trebalo da zamene suknje za pantalone, i da se ponašaju kao muškarci.

Predstava je označena kao satira, ali je ideja u narodu zaživela, tako da su već do 18. veka žene uveliko koristile 29. februar da prose muškarce. Tradicija, koja se danas naziva “Dan mladoženja”, dostigla je vrhunac početkom 20. veka i nastavlja i danas da se primenjuje u Velikoj Britaniji.

Prema nekim istaživanjima, više od polovine muškaraca bi prosidbu odbilo. Izgleda da im se ne dopada ideja o zameni uloga.

Ipak, vi koje ste planirale da ipak ovog februara zaprosite svog dragog, ne odustajte. Polovina ipak pristane.