Vitamin D poznat je i kao sunčev vitamin, budući da se u ljudskom telu može proizvesti iz holesterola u koži, kada je ona izložena sunčevim UVB zracima.

Ovaj vitamin je po ovome, ali i mnogo čemu drugom različit od drugih vitamina, a sa sobom nosi brojne koristi po zdravlje, o čemu će biti reči u ovom tekstu.

Iako se može proizvesti u organizmu, ali i uneti kroz neke namirnice, pre svega ribu, nedostatak ovog vitamina veoma je čest.

Do ovoga dolazi budući da se vitamin D nalazi u relativnom malom broju namirnica, kao i da je potrebno da velika površina kože bude izložena sunčevim zracima kako bi se proizvela neophodna količina.

Pored toga, u zimskim mesecima kada je sunčevo zračenje znatno manje nego u toku leta, a veći deo tela prekriven odećom, praktično je nemoguće obezbediti potrebne doze isključivo boravkom na otvorenom.

Iz ovog razloga, redovno kontrolisanje nivoa vitamina D u krvi, i upotreba suplemenata vitamina D ukoliko je nedostatak prisutan, preporuka je velikog broja doktora i stručnjaka.Šta više, neki doktori preporučuju da se adekvatne doze vitamina D obezbede suplementacijom a ne izloženošću suncu, budući da sunčevo zračenje povećava rizik od preranog starenja kože, ali i raka kože.

U nastavku slede neke od koristi vitamina D:

1. Poboljšanje zdravlja kostiju i zuba

Vitamin D prvenstvenu ulogu ima u očuvanju i poboljšanju zdravlja zuba i kostiju.Pre svega zahvaljujući tome što poboljšava apsorpciju kalcijuma i fosfora, dovoljna količina vitamina D smanjuje rizik od rahitisa i osteoporoze, kao i lomova kostiju.

Istovremeno, vitamin D pomaže povećanju gustine kostiju i njihovoj remineralizaciji, što je naročito važno za stariju populaciju.

Pored toga, vitamin D jača zubnu gleđ, smanjujući na taj način rizik od karijesa i drugih oralnih problema.

2. Bolje raspoloženje

Studije pokazuju da je smanjena količina vitamina D u organizmu faktor rizika za pogoršanje simptoma depresije.

Pored toga, dodaci vitamina D povoljno utiču na unapređenje raspoloženja i blagostanja, kao i odgovora organizma na stres, što sa sobom nosi višestruke koristi po zdravlje.

Osim vitamina D, popularan dodatak ishrani koji može dovesti do boljeg raspoloženja je zlatna maka.

3. Smanjenje rizika od raka

Određena naučna istraživanja pokazala su da suplementacija vitaminom D i kalcijumom smanjuje rizik od nekih vrsta raka za čak 60%.

Pre svega, studije dovode u vezi smanjen rizik od razvoja raka dojke i debelog creva sa adekvatnom koncentracijom vitamina D u organizmu.

4. Smanjenje simptoma i lečenje hroničnih bolesti

Vitamin D smatra se izuzetno važnim u terapiji i smanjenju tegoba kod različitih hroničnih bolesti.

Istraživanja pokazuju da dovoljna količina ovog vitamina može pomoći kod kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i respiratornih bolesti.

Osim toga, značajan je i u terapiji autoimunih bolesti, kao što su lupus ili multipla skleroza.

5. Duži životni vek

Sve prethodne zdravstvene koristi vitamina D dovode do dužeg životnog veka.

Ovo je potvrđeno i sa više studija, koje su iako ograničenog trajanja, pokazale da je smrtnost tokom njihovog trajanja bila manja kod ljudi koji su konzumirali suplemente vitamina D u odnosu na kontrolnu grupu.

Pravilna doza vitamina D

Za kraj, nameće se pitanje koja je pravilna doza vitamina D, budući da je na tržištu dostupan veliki broj suplemenata sa različitom količinom ovog vitamina.

Pre svega, treba reći da uvek treba birati vitamin D3, koji se znatno bolje apsorbuje u odnosu na vitamin D2.

Aktuelne preporuke govore o dnevnom unosi od 400 IU kod beba do 12 meseci, odnosno 600 IU dnevno kod dece i odraslih osoba.Osobe starije od 70 godine, trudnice i dojilje imaju povećane potrebe za ovim vitaminom, pa se njima preporučuje dnevni unos od 800 IU.