Rak dojke spada u najčešće maligno oboljenje i vodeći uzrok smrti u ženskoj populaciji. Rak dojke je najčešći zloćudni tumor i kod žena u Srbiji. Svake godine oko 5000 žena oboli, a oko 1700 njih umre od ove bolesti. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke.

Kada se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u 90% slučajeva. Da bi se otkrio na vreme, moraju se pratiti uputstva na koja svi godinama apelujemo. Svaka žena bi trebalo da bude svesna da je ova bolest nepredvidiva i da se može javiti i mlađim i starijim ženama, i majkama i onima koje to nisu, i bogatim i siromašnim, zaposlenim ili nezaposlenim ženama.

Pravila nema, ali faktori rizika postoje: pre svega je to pol (u navećem broju slučajeva se javlja kod žena), godine (rizik od raka dojke se povećava nakon 40. godine života), zatim nasledni faktor (genetika), hormonski faktori  (rana menstruacija - pre 11. godine, kasna menopauza - posle 54. godine, kasna prva trudnoća, nedojenje, nerađanje, upotreba kontraceptivnih pilula kod mlađih žena...), prethodno dijagnostifikovan karcinom dojke, ali i prethodne benigne promene na dojci, sama struktura tkiva dojke, gojaznost, prekomerna upotreba alkohola, izloženost zračenju...

Svaka žena, bez obzira na faktore rizika, treba jednom mesčno da obavlja samopregled dojki, od 7. do 10. dana ciklusa ili izabranog datuma u mesecu ako nema menstruaciju. To je najvažniji korak u prevenciji ovog oboljenja. Osim toga, od 50. godine svaka žena treba da započne sa preventivnim mamografskim pregledima jednom u 2 godine, a ukoliko postoje faktori rizika, poželjno je to raditi i češće. Sa svojim ginekologom se treba dogovoriti o detaljima i dinamici obavljanja preventivnih pregleda.

Podsetićemo vas kako treba obavljati samopregled dojki

Samopregled obuhvata posmatranje dojki pred ogledalom i pregled jagodicama prstiju u stojećem i ležećem položaju, kao i prilikom  tuširanja.

  • Pregled pred ogledalom: Opustite ruke i stanite ispred ogledala i dobro pogledajte svaku dojku. Zatim podignite ruke iznad glave i pogledajte ponovo. Stavite ruke na bokove, stisnite prema unutra i stegnite grudne mišiće. Pogledajte sa strane i donji deo, zatim se nagnite unapred i pogledajte oblik, obratite pažnju na asimetrične promene na dojkama – ispupčenja, ulegnuća, uvlačenja kože ili bradavice. Podignite polako ruke iznad glave i ponovo posmatrajte svoje dojke, tražeći gorenavedene promene. Promenama položaja, tj.polaganim podizanjem ruku one postaju lakše uočljive.
  • Pregled u ležećem položaju: Lezite i postavite jastuk ispod lopatice i istovremeno podignite ruku iznad glave. Drugom rukom opipavajte i tražite eventualne promene. Ponoviti pregled i na drugoj dojci.
  • Pregled pod tušem: Kada se tuširate ili kupate, nasapunjajte ruke i uz podignutu jednu ruku iznad glave kružnim pokretima prstiju i opipajte sve delove dojke, pri čemu treba obratiti posebnu pažnju na postojanje zadebljanja, čvorića, ispupčenja i slično. Desnu ruku upotrebite za pregled leve dojke i obrnuto.

Ukoliko je vidno promenjena veličina jedne dojke, ukoliko se pojave čvorići u dojci, dođe do promene boje i izgleda kože dojke ili do pojave sekreta iz bradavice - HITNO se treba javiti lekaru.

U aktuelnom broju našeg magazina, u tekstu dr Ljubomira Muzikravća, možete pročitati nešto više o lečenju ovog oboljenja.

ESMO vodiči za pacijente

Evropsko udruženje medikalnih onkologa (ESMO) izdalo je Vodiče za pacijente koji su podeljeni prema organu gde tumor nastaje. Ovi vodiči su namenjeni pacijentima, ali i članovima njihovih porodica, bliskim ljudma i svima koji žele da se informišu o najčešćim malignim oboljenjima. Jedan od tih  Vodiča je i Vodič za obolele od raka dojke. U nastavku možete pronaći link ka ESMO vodičima za pacijente i detaljnije se informisati.

Vaš Galen pharm!

https://www.ncrc.ac.rs/esmo-vodici-za-pacijente/