Jedva smo dočekali sunce i vreme bezbrižnih dana na letovanju, a sada nam sa svih strana stižu upozorenja o opasnostima izlaganja suncu. Kako da se opustimo uz taj dodatni stres? Pokušaćemo da pomognemo uz nekoliko lako izvodljivih pravila i odgovora na najčešća pitanja – kako bismo bezbrižno i opušteno uživali u letu bez štetnih efekata po kožu.

Kada treba da se sklonim sa sunca? 

U periodu od 10 do 16 časova budite u hladovini. Bebe i decu mlađu od tri godine ne treba direktno izlagati suncu. Deca na suncu moraju biti dodatno zaštićena odećom laganog materijala i šeširićem.

Šta je to UVB, UVA, IR zračenje i plava svetlost?

Sunce ima širok spektar zračenja. Emituje zrake različitih talasnih dužina, zraci koji stižu do nas su UVB, UVA, vidljivi i infracrveni zraci i oni imaju uticaj na naš organizam. Najveći uticaj na kožu ima UV zračenje.

UVB zraci deluju na površinski sloj kože - epidermis, podstiču tamnjenje kože, ali dovode do nastanka opekotina i oštećenja DNK. Dugoročna posledica izlaganja UVB zracima je rak kože.

UVA zraci su prisutni tokom cele godine i prolaze kroz oblake i staklo. Dopiru do dubljih slojeva kože -dermisa, odgovorni su za ubrzano starenje kože, nastanak bora i alergije na sunce.

Infracrveni zraci (IR) uzrokuju nastanak bora i tamnih fleka.

VIS je svetlost vidljiva ljudskom oku, uzrokuje crvenilo na koži i tamne fleke.

Plavoj svetlosti smo izloženi svakodnevno, ona se nalazi svuda oko nas iako se najčešće povezuje sa zracima koje emituju računari i mobilni telefoni. Plava svetlost je glavni krivac za prerano starenje kože.

Stoga pažljivo birajte proizvode za zaštitu od sunca, pored visokog zaštitnog faktora, važno je da vas štiti i od UVB, UVA, IR zraka, plave svetlosti i da je proizvod vodootporan.

Kako pravilno da nanosim SPF?

Važno je da vam koža od ranih jutarnjih sati bude zaštićena. Proizvode sa zaštitnim faktorom treba naneti ravnomerno i u dovoljnoj količini 30 minuta pre svakog izlaganja suncu. Potrebno je obnavljati fotozaštitu (idealno na svaka 2h), ali ako nosite šminku, onda barem par puta dnevno ili koristiti zaštitne preparate u spreju koji se mogu prskati i preko šminke.

Kako da nanosim puder i kremu za zaštitu, kojim redom?

Uvek se fotozaštita nanosi nakon svakodnevne nege lica, a pre šminke. Potrebno je da sačekate 15-20 minuta da koža apsorbuje preparat, pa tek onda nanesite šminku. Ukoliko možete, tokom leta zanemarite upotrebu teških pudera i koristite toniranu kremu koja u sebi sadrži zaštitni faktor (SPF) – time ćete izbeći osećaj težine na licu.

Ako je moja krema vodootporna, zašto da je ponovo nanosim nakon plivanja?

Vodootporni fotozaštitni preparati važni su da biste tokom plivanja bili zaštićeni. Nakon toga, deo preparata će se usled trenja ili brisanja peškirom ipak skinuti, pa je neophodno da nakon izlaska iz vode ili sportske aktivnosti obnovite fotozaštitu.

Da li mi stvarno treba krema kada mi je koža već tamna? I, koji faktor?

Tamna boja – aktiviranjem pigmenta melanina – jeste način na koji se koža prirodno brani od sunca. Ipak, ta odbrana nije dovoljna. U prvim danima intenzivnog izlaganja suncu uvek koristite SPF 50+, a kasnije, pred kraj letovanja, možete koristiti proizvode sa malo manjim zaštitnim faktorom (SPF 30). Preporuka dermatologa je korišćenje proizvoda sa zaštitnim faktorom 50+ tokom celog letovanja, jer retko ko od nas nanosi kremu u dovoljnom sloju, dovoljno često i na celu površinu kože ravnomerno.

Kako da prepoznam pravu kremu za sebe? Kako da izaberem kremu ako imam alergiju na sunce i osetljivu i reaktivnu kožu?

Kako biste napravili pravu odluku prilikom odabira proizvoda koji će vas štititi, promislite o tipu i stanju kože. Ako imate masnu kožu, izaberite fluid čija se tekstura razlikuje od klasičnih krema. Ukoliko imate alergiju na sunce i osetljivu kožu birajte sredstva koja ne sadrže hemijske, već mineralne filtere, a ukoliko vam je koža normalna i/ili suva – bićete zadovoljni klasičnom kremom za sunčanje.

Kako da se zaštitim – a da se ipak ne vratim bela sa mora?

Niko se ne vraća ,,beo” sa letovanja ma koliko se štitio, osim ako je stalno prekriven odećom. Ako želite preplanuli ten, izaberite neki od pouzdanih preparata za fotozaštitu koji u sebi sadrže i aktivatore tamnjenja kože.

 

PREPORUKA: Bergasol, legendarni brend ponovo u apotekama

Legendarni brend sedamdesetih - Bergasol, sada pod okriljem francuske kompanije Noreva, stigao je u Srbiju. Dermatološki ispitan, pouzdan i ekološki bezbedan, Bergasol nudi vodootporne preparate za optimalnu zaštitu od UVA, UVB, IR zračenja i plave svetlosti. Revolucionarni aktivni sastojci štite kožu stimulacijom sinteze melanina i blokiranjem slobodnih radikala, čime štite DNK kože i sprečavaju njeno prerano starenje izazvano UV zračenjem, a „noreDRY“ tehnologija pruža trenutno upijanje na koži bez ostavljanja belih i masnih tragova.

Bergasol ima dve linije dostupne u našim apotekama: Bergasol Expert i Bergasol Sublim.

Bergasol Expert – linija preparata za kompletnu i bezbednu zaštitu cele porodice (dece od 3. godine):

Za kožu koja je osetljiva i sklona alergijama na sunce i hemijske filtere: Bergasol Expert mineralna krema SPF 50  ne sadrži hemijske filtere i parfeme, ne ostavlja bele tragove i mogu je koristiti svi tipovi kože.

Za normalnu i/ili suvu kožu lica: Bergasol Expert krema SPF 50+ i SPF 30 je lagane teksture, a pomoću ulja pustinjske urme neguje, hidrira i deluje kao antioksidant.

Za masnu i kombinovanu kožu lica: Bergasol Expert fluid SPF 50+ ovaj fluid na licu ostavlja mat efekat, izuzetno brzo se upija i ne ostavlja bele tragove na koži.

Tonirana krema sa veoma visokom zaštitom: Bergasol Expert BB krema SPF 50+ može se nabaviti u jednoj (bež) nijansi koja je dobijena pomoću prirodnih pigmenata, a njena pokrivna moć omogućiće vam da u letu uživate bez teških pudera.

Sprej za laku obnovu zaštite čak i preko šminke:  Bergasol Expert mist SPF 50+ je vodootporan sprej za sve tipove kože, idealan za obnavljanje fotozaštite u toku dana čak i preko šminke.

Bergasol Sublim - ako želite preplanuli ten i optimalnu zaštitu: 

Bergasol Sublim mist SPF 30 – lagana i vodootporna tekstura, brzog upijanja i bez potrebe za razmazivanjem nakon nanošenja, za lice i telo.

Bergasol Sublim ulje SPF 30 - mirisno, suvo ulje koje pruža optimalnu fotozaštitu kože lica i tela i pospešuje tamnjenje kože, uz antioksidantno dejstvo.