Svetski dan farmaceuta 25.09.

Oni su uvek tu kad zatreba. Oni su poneli veliki teret pandemije, a opet zadržali pribranost i osmeh na licu. Oni vas svakog dana čekaju iza recepture, spremni da posavetuju i usmere Nikada nije bio veći izazov nositi beli mantil, ali oni ga nose sa ponosom. I kada sve stane, oni će raditi i uvek biti vama na usluzi. Jer takav su poziv izabrali.

Farmaceuti su najdostupniji zdravstveni radnici. Njima se prvo obraćate kada se pojavi problem. Od njih tražite preporuku o lekovima, o njihovom doziranju i čuvanju, od njih tražite pojašnjenje kada niste dobro razumeli lekara, od njih tražite savet kako da neko stanje sprečite. Oni su poslednja kontrola u lancu dijagnostike i lečenja bolesti.

Uzvratite im lepom rečju i osmehom. Nemojte se ljutiti ako u nečemu pogreše, jer greške se dešavaju svima. Ne zamerajte ako neki proizvod trenutno nemaju, jer ne može se imati sve u svakom trenutku. Ne insistirajte na kupovini onih lekova koje ne smeju da vam daju bez lekarskog recepta. Budite strpljivi i slušajte njihove savete. Jer oni su tu zbog vas.

Svim kolegama čestitamo  Svetski dan farmaceuta!

Naša koleginica Marijana Koropanovski je osvojila nagradu na konkursu Farmaceutske komore Srbije za tekst na temu: Apoteka: Uvek pouzdana u službi vašeg zdravlja. Prenosimo vam pobednički tekst u celosti.

Apoteka: Uvek pouzdana u službi vašeg zdravlja.

Pri kraju sam pete decenije života, a već godinama u vanvremenskoj ljubavi sa njom. Od prvog koraka na stažu, do današnjih dana, nismo se razdvajale.

Bile smo jedna drugoj učiteljice. Ona meni o humanosti bez kraja i početka, o večitom kvantnom sada, o strpljenju i apsolutnoj koncentraciji. O tome koliko je važno biti usmeren ka dobrim stvarima, koliko košta zahvalnost za dobar savet, pravi lek ili pravilnu upotrebu aparata kojim se mere neki važni životni parametri. Naučila me je da se znanje i empatija vrednuju zahvalnošću i poverenjem, a briga i posvećenost osmesima i vernošću. Da su kolege sa kojima radite vaša druga porodica o kojoj treba podjednako da brinete.

A ja nju o nestrpljenju, radostima i teškim životnim pričama, za koje treba pronaći lek. O tome koliko je važno prenositi svoje znanje i iskustvo na mlađe kolege, učiti ih da je fakultet tek početak njihovog puta, da je ono što dolazi finansijski nemerljivo. Ukazivala joj koliko je samo veliki njen značaj za sve ljude koji u nju dolaze. Jer svi dolaze po pomoć.

Zajedno smo inicirale mnoge žene da ipak potraže savet lekara i na vreme sprečile teške priče. Mnogima smo spasile živote kada smo ustanovile da se lek nepravilno koristi ili je doza neadekvatna. Bile smo im prvi stepenik  na putu rešavanja akutnih problema, da uspostavimo ili potvrdimo dijagnozu. I poslednji stepenik u proveri hronične terapije, pravilnoj upotrebi i interakciji lekova, jer svi mogu da pogreše, ali mi ne smemo.

Zajedno smo organizovale savetovanja o dijabetesu, racionalnoj upotrebi antibiotika, o menopauzi, štetnom uticaju nikotina, pravilnoj upotrebi inhalacionih pumpica, gnjivičnim infekcijama. Merile smo vitamine i minerale, pričale o atopičnoj koži, pravile losione, emulzije i kreme, „peglale“ bore i fleke od sunca, ukazivale na značaj preparata za sunčanje i prevenciju i rano otkrivanje melanoma. Promovisale zdravu ishranu i zdrave navike.

Brinule o tek rođenim bebama, ublažavale grčeve i svako nicanje zubića, tražile odgovarajuće mlečne formule, rastvarale i dozirale sirupe, preživljavale sa roditeljima prve bolesti. Dostavljale lekove najstarijim pacijentima, vodile računa o produženju terapije, davale im uputstva o čuvanju lekova, brinule o isteklim rokovima.

I, eto, to je naša priča, koja će možda inspirisati mnoge mlade kolege da uvide njen značaj i pronađu svoje mesto. Jedna drugoj služimo, jedna bez druge ne možemo, a obe smo u službi našeg i vašeg zdravlja. Zauvek.

Dipl. ph. Marijana Koropanovski