Seboroični dermatitis se ne može u potpunosti izlečiti, ali se adekvatnom terapijom i negom neprijatni simtpomi mogu držati pod kontrolom.

Uz terapiju, ključnu ulogu ima i svakodnevna nega.
Perutanje, žute skvame na koži lica i glave (kosmati delovi), praćene crvenilom i svrabom znak su seboroičnog dermatitisa. Posebno su zahvaćene regije kože koje se više maste, kao što su obrve, čelo uz liniju kose, nazolabijalna regija, ušni kanal i regija iza uha.
Sličnu pojavu ponekad ćemo videti kod beba, znamo je kao "temenjaču” na koži glave, samo što ona najčešće spontano prolazi nakon nekoliko meseci.

Seboroični dermatitis, međutim, ostaje vaš nelagodni pratilac tokom života. Doduše, ne bez prekida. Kao i mnoge druge dermatoze i ovde se dešavaju stanja povlačenja i iznenadnih "buktanja” simptoma. Periodi egzacerbacije i remisije zavise od mnogih faktora, a česti okidači su stres, umor i klimatske promene.

Ako se pitate "Zašto baš ja, i zašto baš sada?” treba da znate da genetska predispozicija i imunološki poremećaji imaju važnu ulogu – drugim rečima, sklonost ka seboroičnom dermatitisu ste možda nasledili, a svaki stres, bolest i slična opterećenja organizma mogu da dovedu do pogoršanja simptoma.

ŠTA POMAŽE KOD SEBOROIČNOG DERMATITISA?

Da bismo znali šta pomaže – moramo znati i šta se dešava sa kožom zahvaćenom seboroičnim dermatitisom.

To je, pre svega, disbalans u lučenju sebuma – menja se ne samo količina izlučene masnoće nego i njen sastav. Uočen je i nedostatak linolne kiseline i ubrzano razmnožavanje gljivice Malassezia furfur – koja je prirodni stanovnik mikrobioma kože. Takođe je prisutno i zadebljanje površinskog sloja kože.

Trajnog leka nema, ali pomoć postoji. Dermatolozi će vam propisati jedan od uobičajenih tretmana – lokalnu antigljivičnu terapiju ili kortikosteroide i specijalne šampone protiv peruti bez sapuna, parfema i iritirajućih supstanci. Kod seboroičnog dermatitisa i svakodnevna nega kože je izuzetno važna i, praktično, sastavni deo terapije. Doktori ili farmaceuti vam mogu preporučiti dermokozmetiku za negu kože i kose.

NOREVA SEBODIANE DS – PREPORUČENA NEGA

Sebodiane DS je linija francuske dermokozmetike brenda Noreva, specijalno formulisana za negu, prevenciju i ublažavanje simptoma seboroičnog dermatitisa, zasnovana na naučnim saznanjima o uzrocima bolesti.

Sebodiane DS formulacije bazirane su na patentiranom kompleksu "S-regulin” koji ima dvostruko dejstvo: kontroliše mikrofloru na površini kože i poboljšava kvalitet sebuma delovanjem u samoj lojnoj žlezdi. Sebodiane DS linija broji tri preparata: serum, mikro-emulziju i šampon.

Noreva SEBODIANE DS INTENZIVNI ŠAMPON PROTIV PERUTI formulisan sa moćnim keratoregulatornim (ihtiol i salicilna kiselina 0,45%) i antigljivičnim sastojcima (cink pirition, pirokton olamin i klimbazol) efikasan je protiv simptoma seboroičnog dermatitisa, kod suve, masne, čak i tvrdokorne peruti. Ograničava razmnožavanje gljivice Malassezia furfur, ublažava osećaj svraba, eliminiše perut i vraća fiziološku ravnotežu kože. Bezbedan je i za primenu kod trudnica, dojilja i dece starije od tri godine.

Noreva SEBODIANE DS MIKRO-EMULZIJA namenjena je za negu iritirane kože lica sklone crvenilu i perutanju kod dece i odraslih, uključujući i temenjaču kod beba – od prvog dana života. Ograničava proliferaciju gljivice Malassezia furfur, smanjuje inflamaciju i ubrzava uklanjanje ljuspi. Sebodiane DS mikro-emulzija je lagane teksture, može biti deo svakodnevne nege i odlična je kao podloga za šminku.
Uz patentirani kompleks ,,S-regulin” sadrži hidratantne sastojke i vitamin PP koji umiruje upaljene regije uz dugotrajan efekat prijatnosti na koži

Noreva SEBODIANE DS SERUM je visoko koncentrovan preparat namenjen otklanjanju svraba i perutanja, ali i regulaciji lučenja sebuma. Ovo je preparat sa produženim delovanjem na lojne žlezde, obogaćen je linolnom kiselinom, a efekat njegovih umirujućih i antigljivičnih sastojaka je čak 48 sati. Bočica sa pipetom omogućava ciljano nanošenje na regije lica i tela zahvaćene promenama.

Noreva SEBODIANE DS preparati su bez parabena i parfema, dermatološki testirani i klinički ispitani, sa dokazanim delovanjem na kožu zahvaćenu seboroičnim dermatitisom.