Sa prolećem dani postaju topliji i duži, sunce nas više obasjava, vegetacija počinje da se budi, a vi se osećate umornije nego ikada. Ovaj osećaj je poznat kao “prolećni umor”. Prolećni umor je zapravo biološka reakcija na promene u prirodi.

Nije neuobičajeno da osetite umor u proleće. To je zato što posle zimskog sna naše telo prolazi kroz fiziološke promene. Pokušavajući da održi korak sa promenjivim godišnjim dobima, moglo bi postati pomalo dezorijentisano. Evo zbog čega se javlja prolećni umor i kako ga brzo savladati. 

Zašto se javlja prolećni umor?

Ljudi, kao i druge životinje, regulišu svoj metabolizam i nivoe hormona u skladu sa spoljnim stimulansima kao što su svetlost i temperatura. Kada je napolju hladno i mračno, telo se štiti tako što usporava metabolizam i ubacuje se u neku vrstu mini-hibernacije. 

Kada dođe proleće koje donosi duže sate i jaču sunčevu svetlost, telo počinje da se prilagođava i dolazi do promene hormona. Temperatura tela raste, krvni sudovi se šire, krvni pritisak pada. Svetlost uzrokuje da telo oslobađa više serotonina, koji igra ulogu u raspoloženju, emocijama, apetitu i varenju. 

Sindrom prolećne letargije je veoma uobičajen među ljudima. 

Lekari ga najprostije objašnjavaju kao signal koji nam telo šalje da je umorno, ali i da mu nedostaju neki od esencijalnih elemenata. Posle zime svima nama generalno nedostaju vitamini, minerali i drugi nutrijenti. Kada dođe do iznenadne promene vremena, dolazi i do promene bioloških reakcija u organizmu, a pošto nam je imunitet iscrpljen i slab, lošije reaguje na faktore spoljašne sredine. 

Pored toga, i sezonske alergije doprinose prolećnom umoru. Osim što vas zagušuje i iscrpljuje, osetljivost na polen takođe može doprineti promenama u vašem raspoloženju, uključujući i osećaj prolećnog umora.

Kako pobediti prolećni umor?

Sada kada znamo zašto smo letargični sa dolaskom proleća, evo šta možemo uraditi da povratimo energiju i uživamo u lepim danima.

Ojačajte svoj imunitet 

Činjenica je da sunčanje na prolećnom suncu pozitivno utiče na raspoloženje. Nasuprot tome, brojne studije su potvrdile korelaciju između sumornog raspoloženja i nedostatka svetlosti. 

Osim što podižu raspoloženje, sunčevi zraci su glavni izvor vitamina D, esencijalnog nutrijenta za naše zdravlje. Glavna biološka funkcija vitamina D je održavanje nivoa kalcijuma i fosfora u krvi. Pored toga, vitamin D pomaže u formiranju i održavanju jakih kostiju. 

Upravo zbog toga što sunce glavni izvor ovog vitamina, a da se u hrani gotovo ne nalazi, tokom zimskog perioda i na početku proleća smo uglavnom u deficitu sa vitaminom D. Zbog toga su vitamin D suplementi odličan način da brzo dopunite svoje “zalihe” ovog vitamina i budete bolje raspoloženi tokom prolećne letargije. 

Spavajte duže 

Proleće donosi ranija i svetlija jutra. Naš mozak tumači sunčevu svetlost kao poziv za buđenje, često mnogo pre nego što se alarm oglasi. Kao rezultat toga možete se buditi nenaspavani. 

Pokušajte da zatvorite zavese ili stavite masku za spavanje da se ne biste budili sa prvim svetlom. Iako mnogi ljudi više vole da se bude u prostoriji obasjanoj suncem, dokazano je da spavanje u mraku štiti kvalitet sna. Nedostatak svetlosti stimuliše proizvodnju hormona melatonina koji kontroliše naš ciklus spavanja i buđenja i koji, dodatno, pomaže u sprečavanju bora i usporava procese starenja.

Regulišite hormone 

Tokom zime možemo imati manjak određenih hormona i višak drugih. Obično nam nedostaju serotonin i dopamin, zbog nedostatka sunčeve svetlosti i kretanja. U isto vreme, naše telo proizvodi više kortizola, hormona stresa, kako bi nas zaštitio od spoljnih pretnji tokom zime.

Da bismo podigli nivo energije, naše telo treba da ojača oslabljene odbrambene mehanizme, a evo 3 brza saveta. 

  • Smanjite nivo stresa. Posvetite više vremena stvarima u kojima uživate da biste poboljšali raspoloženje i stimulisali hormon sreće.
  • Hladni tuševi jačaju vaš odbrambeni sistem čineći vaš organizam otpornijim na promene temperature.
  • Da biste nadoknadili nedostatak vitamina D, šetajte i bavite se aktivnostima na otvorenom i fizičkim vežbama tokom dana.

Trenirajte intezivnije 

Fizička aktivnost igra ključnu ulogu ne samo u borbi protiv prolećnog umora, već i za naše sveobuhvatno zdravlje. Ako niste ljubitelj fitnesa, probajte da u početku unosite manje promene u svakodnevnoj rutini. Na primer, pešačite do posla ili vozite bicikl umesto da idete kolima. Koristite stepenice umesto lifta. Tokom fizičke aktivnosti, organizam oslobađa različite hormone (naročito dopamin, serotonin i adrenalin), koji pozitivno utiču na vaše raspoloženje. 

Prolećni umor i depresija

Prolećna depresija je klasifikovana kao depresivni poremećaj sa sezonskim obrascem. To je tip ponavljajuće depresije koja se pogoršava tokom određenog doba godine, uobičajeno u proleće. 

Tipična prolećna depresija uključuje sledeće simptome:

  • Tuga ili loše raspoloženje
  • Osećaj anksioznosti ili uznemirenosti 
  • Smanjen apetit
  • Poteškoće sa spavanjem
  • Epizode ​​nasilničkog ponašanja

Simptomi se javljaju u proleće ili rano leto, a ublažavaju se u jesen ili zimu. Ozbiljnost simptoma varira od osobe do osobe, ali mogu postati dovoljno jaki da izazovu značajne probleme u svakodnevnici.

Tačan uzrok prolećne depresije nije poznat, ali istraživači su identifikovali da su faktori koji joj doprinose identični onima koji doprinose prolećnom umoru - sezonske alergije, duže dnevno svetlo, toplota i poremećaj u obrascima spavanja.

Ukoliko smanjenje stresa, jačanje imuniteta, fizička aktivnost i regulacija hormona nije pomogla da ublažite prolećnu depresiju, ili se depresija javlja tokom cele godine a ne samo u proleće, posetite svog lekara jer je depresija izlečiva uz adekvatnu terapiju!

Prolećni umor možda neće trajati tokom cele godine, ali i dalje može imati dugotrajan uticaj na vaše opšte zdravlje, blagostanje i kvalitet života.

Iako ne možete da sprečite da se godišnja doba menjaju, možete da preduzmete korake da sprečite prolećnu depresiju tako što ćete korigovati svoje navike u periodu kada očekujete sezonsku letargiju.