OD SUVE I KRTE DO ELASTIČNE I SJAJNE KOSE

Negujte svoju kosu jer je ona ukras svakog lica i vaš zaštitni znak. Ukoliko odaberete pravu negu, uživaćete u njenom kvalitetu i izgledu svakog dana. Zato vam dajemo nekoliko saveta za negu krte, suve i oštećene kose - tema kojoj se ne posvećuje dovoljno pažnje.

Premda nega kose deluje kao obična rutina koju svako zna, postoji dosta faktora koji doprinose lošem kvalitetu kose: savremeni način života, često pranje i feniranje, zagađenje, promena klime, hormonski status i godine. Kosa koja pati se istanjuje, proređuje, postaje krta i suva, ne da se ukrotiti i gubi sjaj i elastičnost.

ŠTA ISUŠUJE I OŠTEĆUJE KOSU?

Kosa može biti prirodno suva, ali može postati suva i oštećena pod uticajem spoljnih faktora. U oba slučaja reč je o njenoj nemogućnosti da zadrži vlagu i slabljenju keratina koji pruža prirodnu zaštitnu barijeru kosi. Spoljni faktori mogu biti razni – od zagađenja, do neadekvatne nege.

Suvu i oštećenu kosu često mešamo, ali prvoj nedostaju vlaga i „hrana“ pa deluje krto i neuredno, drugoj je oštećen keratin i vlas lako puca. Suva kosa je često, usled stalnih pokušaja da se isfenira, ispravi ili ukroti, i oštećena.

Evo nekoliko važnih saveta za higijenu i negu koje će suvoj, krtoj i/ili oštećenoj kosi pomoći da (p)ostane lepa.

PRANJE: BEZ AGRESIVNIH SASTOJAKA

Ni suvoj ni oštećenoj kosi nisu potrebni šamponi sa agresivnim sastojcima koji mogu da iritiraju kožu glave i dodatno isuše već oslabljenu i oštećenu vlas. Zato su danas dostupni šamponi sa fino izbalansiranim čistačima prirodnog porekla.

Šampon blago umasirajte u kožu glave, a izbegavajte preterano trljanje i gužvanje kose i previše toplu vodu. Uvek ga dobro isperite.

Zavisno od toga da li je vaša kosa suva ili oštećena, preporučujemo dve vrste šampona francuskog eksperta za negu kose, brenda PHYTO. Ovaj brend nudi idealnu kombinaciju biljnih sastojaka i naučnih saznanja ugrađenih u formule. PHYTO sarađuje sa Nacionalnim naučno-istraživačkim centrom Francuske (CINS) i ima višedecenijsku eskpertizu u odabiru, ekstrakciji i primeni biljnih aktivnih sastojaka iz vlastitog uzgoja. Teksture i mirisi ovog brenda su stvoreni za uživanje po pariskoj meri, a proizvodi su kreirani sa više od 90% sastojaka prirodnog porekla bez sulfatnih surfaktanata, silikona i veštačkih boja.

Za suvu i veoma suvu kosu -  Phyto Nourishment šampon . Baziran je na ulju jojobe koje jača zaštitni sloj dlake i obezbeđuje joj potrebnu vlagu, i ekstraktu belog sleza koji omekšava, umiruje i pruža sjaj. Kosa je laka, elastičnija i sjajna nakon pranja.

Za krtu i oštećenu kosu (čak i ako nije suva) -  Phyto Repair šampon . Obogaćen je inovativnim biomimetičkim A18+ biljnim keratinom, sastavljenim od 18 aminokiselina, koji nalikuje prirodnom keratinu i obnavlja strukturu vlasi iznutra. PhytoRepair šampon uz inovativni keratinski kompleks sadrži i beli slez koji ima umirujuće dejstvo, omekšava i obezbeđuje blistav sjaj.

TRETMAN: OBNAVLJANJE I ZAŠTITA

Suvoj i oštećenoj kosi, pored pranja, neophodan je i dodatni tretman koji će pomoći da kosa bude elastična, zaštićena i blistava.

Balzami će sprečiti lomljenje kose prilikom raščešljavanja i dodatno je hraniti i negovati. Nanosite ih samo na dužinu kose, ne i na kožu glave.

Maske donose dubinsku negu za intenzivniji tretman pa je poželjno da ih koristite jednom nedeljno. Posebno važnu ulogu kod oštećene, ali i suve kose, igra „leave in“ sprej za zaštitu koji stvara fini, laki film na kosi čuvajući je od delovanja toplote tokom sušenja i od zagađenja iz vazduha.

Od kvalitetnih PHYTO preparata za dodatnu negu izdvojili bismo:

Za suvu i veoma suvu kosu -  Phyto Nourishment  balzam i maska. Obogaćeni jojoba uljem u balzamu ili puterom u masci i belim slezom, ova dva proizvoda će doprineti da kosa postane dubinski negovana i zaštićena, obnovljena, elastična i sjajna. Dok se balzam primenjuje nakon svakog pranja, ostavljajući ga minut do dva na kosi pre ispiranja, masku je dovoljno koristiti jednom nedeljno i držati do pet minuta.

Za krtu i oštećenu kosu (čak i ako nije suva) -  Phyto Repair balzam, maska i sprej za termalnu zaštitu. 

Balzam i maska sadrže biomimetički Keratin A18+ biljnog porekla, koji dubinski obnavlja i jača vlasi iznutra. Beli slez je tu da hidrira i doprinese sjaju kose. Maska je, kao i ostale Phyto maske, brzodelujuća, bogata botaničkim atkivnim sastojcima i deluje za 3 do 5 minuta. Nakon primene, kosa je obnovljena i zaštićena od pucanja i pojave novih rascvetalih krajeva.  

S prej za termalnu zaštitu kose sprečava oštećenja i isušivanja na visokim temperaturama tokom feniranja ili upotrebe stilizatora za kosu koji dostižu temperaturu i do 230°C. Sa biomimetičkim A18+ keratinom, sprej dodatno obnavlja, zaglađuje i smanjuje naelektrisanost kose. Sprej ne otežava kosu, naprotiv, čini je glatkom i lepršavom.

Rešenje za oporavak suve i krte kose postoji i krije se u upotrebi kvalitetnih, adekvatnih i blagih proizvoda. Zato su PHYTO francuski proizvodi kao takvi uvek dobar izbor, a na vama je samo da odaberete idealnu liniju i posmatrate kako se vlasi transformišu u sjajne i elastične. Vodite brigu o svojoj kosi na pravi način i uživajte u rezultatima koji će vam doneti blistav i prelep izgled.