365 DANA BEZ DUVANA

Svaki pušač zna koliko je teško biti bez duvana samo jedan dan, a kamoli 365. 31. januara ove godine obeležićemo Nacionalni dan bez duvana pod sloganom  365 DANA BEZ DUVANA, a poruka koju ovim povodom ove godine šalje Gradski zavod za javno zdravlje je Svaki dan bez duvana je – DOBAR DAN.  Mnogo toga je rečeno tom porukom. Jer, zaista, svaki dan koji izdržite bez cigareta je  dobar dan. Često možemo čuti od strastvenih pušača da bi potpuno prestali sa pušenjem kada bi mogli izdržati samo jedan dan bez konzumiranja cigareta. Kada se izdrži taj jedan, sledi drugi, treći i doći ćemo do 365-og.

O štetnosti duvanskih proizvoda se često piše. Svi sve znamo, ali ipak, skoro da ne postoji osoba koja nekad u svom životu nije probala cigarete. Ali često se priča ne završava na probanju. Mnogi ne znaju, ali kod nekih osoba samo jedna cigareta može da pokrene ciklus zavisnosti.  Zbog različitih faktora i razloga, naročito kod adolescenata koji se obično u srednjoj školi prvi put susreću sa ovim porokom, probanje obično vodi ka dugoročnom konzumiranju. Od ukupnog broja pušača u našoj zemlji, čak 14.4% pripada grupi starosti od 15 do 19 godina.

Međutim, koliko je lako početi, toliko je teško prestati sa pušenjem. Koliko god da su ubedljive činjenice i statistički podaci, samo snaga volje i čvrsta odluka mogu da dovedu do prestanka ove zavisnosti. A činjenice i statistika su poražavajući. Svaka četvrta osoba na svetu je pušač, što nas dovodi do ukupne cifre od 1.3 milijarde ljudi. Čak 8 miliona prevremeno izgubi život od posledica pušenja. Većina njih dolazi iz zemalja sa niskim i srednjim prihodom, kojima pripada i naša zemlja. Srbija je jedna od vodećih evropskih zemalja po broju pušača (prema statistikama iz 2019. godine skoro 40% osoba iznad 15 godina su pušači). Nije baš oblast u kojoj želimo da budemo vodeći.

Pasivno pušenje je nešto čemu se ne posvećuje dovoljno pažnje u društvu, a ostavlja dalekosežne posledice po zdravlje stanovništva. Od posledica aktivnog pušenja, na godišnjem nivou, u svetu, život izgubi 8 miliona ljudi, od posledica pasivne izloženosti duvanskom dimu život izgubi čak 1.2 miliona ljudi. Zakonska regulativa u našoj zemlji nije nešto naročito zaštitila nepušače. Iako su ugostiteljski objekti određene površine dužni da imaju odvojeni deo za nepušače, nije precizno definisano na koji način, pa tako u praksi obično bude nekoliko „nepušačkih“ stolova koji se nalaze u istoj prostoriji kao i „pušački“. Time je ispoštovan zakon, ali nepušači nisu zaštićeni od duvanskog dima.

Naučno je potvđena povezanost između konzumiranja duvana i velikog broja bolesti (kardiovaskularnih, respiratornih i više od 20 tipova i podtipova malignih oboljnja), a pušenje se kao faktor rizika nalazi na spisku skoro svih ozbiljnijih oboljenja. Dokazano smanjuje životni vek, negativan uticaj ima i na zdravlje i na izgled. Da ne govorimo o finansijskom aspektu i udaru na kućni budžet. Pa zašto je onda toliko teško odreći se ovog poroka? Zato što je porok, zavisnost, potreba, navika, od svega pomalo. I zato što svi smatraju da se statistike ne odnose na njih i da one služe samo da nas zaplaše. Dok se ne dogodi najgore. A tada je obično već kasno prestati.

Kao što rekosmo na početku, statistike i lista posledica obično nisu dovoljne da bi se prestalo sa pušenjem.  Potrebna je velika motivacija i jaka želja i volja da se u tome istraje. Zato nikakvi pritisci okoline ne pomažu. Svako je odgovoran za svoje zdravlje i jedino kada se sami sa sobom dogovorimo, možemo očekivati rezultate. Porodica i prijatelji su tu da pruže podršku, a ako to nije dovoljno, uvek se možete obratiti nekoj specijalizovanoj ustanovi koja će vam u tome pomoći.