Znate onaj užasan osećaj: muka vam je, osećate nadutost i kiselinu u stomaku i teško vam je da se pomerite. Svakoga od nas će barem nekada zaboleti želudac, ali ako osećate bol svaki put kada nešto pojedete ili popijete, to postaje smetnja u svakodnevnici. 

Međutim, postoje prirodni lekovi koji mogu da vam pomognu kada vas muči gorušica, a neke možda već imate na dohvat ruke. Evo 6 saveta i 6 lekova za bol u želucu koje možete probati odmah! 

Soda bikarbona za trenutno ublažavanje kiseline

Soda bikarbona je popularna metoda za lečenje probavnih problema kao što su žgaravica i loše varenje, ali se može koristiti samo povremeno. 

Ključ sposobnosti sode bikarbone da leči gorušicu leži u njenom aktivnom sastojku: natrijum bikarbonatu. 

Vaš pankreas prirodno proizvodi natrijum bikarbonat kako bi zaštitio creva. Smatra se da soda bikarbona oponaša efekte ovog procesa. Kao antacid koji se može apsorbovati, natrijum bikarbonat brzo neutrališe želudačnu kiselinu i privremeno ublažava gorušicu.

Međutim, imajte na umu da je soda bikarbona namenjena za trenutno ublažavanje žgaravice i probavnih smetnji, ali ne i za redovnu upotrebu. Obratite se svom lekaru ako osećate bol u želucu duže od 2 nedelje. 

Aloe vera kao dugoročni lek za želudac

Za dugoročniji tretman, sok od aloe vere dokazano pomaže pri stomačnim tegobama.

Aloe vera je biljka koja se uglavnom nalazi u tropskim klimama, a njena upotreba zabeležena je još u egipatsko vreme. Ekstrakti aloe vere se često koriste u kozmetici i mogu se naći u gotovo svemu, od mirisa do hidratantne kreme.

Kao što ekstrakti biljke smiruju i regenerišu kožu, sok od aloe vere može imati sličan umirujući efekat za ljude sa gorušicom. Studija iz 2015 je otkrila da je sok efikasno smanjio simptome gorušice bez ikakvih prijavljenih neželjenih efekata. U nekim slučajevima, sok je bio efikasniji i od tradicionalnih lekova.

Istraživači su zaključili da aloe vera može biti prirodan lek za želudac zato što smanjuje proizvodnju kiseline i deluje kao antiinflamatorno sredstvo.

Druge prednosti soka od aloe vere:

 • Sok je pun vitamina, minerala i aminokiselina
 • Aloe vera sok može poboljšati varenje i ukloniti toksine iz tela
 • Sok od aloe vere promoviše rast kose 

Probiotik za regulaciju crevne flore

Probiotik se često preporučuje za razne gastrointestinalne probleme poput dijareje, nadimanja i gasova. U suštini, probiotici su dobre bakterije koje sprečavaju razvoj loših bakterija u crevima. Upravo te loše bakterije mogu izazvati neželjene simptome koje osećate, zato ovaj lek za želudac trebate uvek nositi sa sobom. 

Probiotici takođe mogu:

 • lečiti dijareju
 • ubrzati lečenje određenih crevnih infekcija
 • sprečiti nastanak čira na želucu
 • sprečiti ili lečiti vaginalne gljivične infekcije
 • sprečiti ili lečiti infekcije urinarnog trakta
 • sprečiti ili lečiti prehladu ili grip

Uz savetovanje sa lekarom, probiotik konzumirati kao dodatak ishrani i tako sprečiti da uopšte osetite bol u želucu nakon jela. 

Drugi tretmani za bol u želucu

Pored aloe vere, sode bikarbone i probiotika postoje i drugi prirodni lekovi, a neke od njih verovatno već imate u svom domu. Evo koja su tri najčešća koja možete isprobati kao alternativu za manje stomačne probleme. 

 • Čaj od kamilice kao lek za želudac: Čaj od kamilice je poznat po tome što smanjuje anksioznost i pomaže ljudima da lakše zaspe. Takođe se koristi za smirivanje žgaravice i drugih problema sa varenjem. Kamilica je odavno prepoznata kao antiinflamatorno sredstvo. Ispijanje šoljice čaja od kamilice može imati iste zdravstvene prednosti kao i uzimanje aspirina.
 • Kupus kao lek za želudac: Kupus se koristi za bolove u stomaku, višak želudačne kiseline i čireve na želucu. Kupus se takođe koristi za lečenje astme i jutarnje mučnine. Koristi se i za prevenciju slabih kostiju (osteoporoze), kao i drugih hroničnih bolesti.
 • Maslinovo ulje kao lek za želudac: Maslinovo ulje sadrži niz komponenti koje mogu da neutrališu želudačnu kiselina koja izaziva gorušicu, delujući kao zaštitna barijera na zidovima želuca. 

Zašto nastaje bol u želucu?

Bez obzira da li imate blagu bol ili jake grčeve, bol u želucu može imati mnogo uzroka. Na primer, možda imate loše varenje, zatvor, stomačni virus, ili menstrualne grčeve.

Drugi mogući uzroci uključuju:

 • Sindrom iritabilnog creva (IBS)
 • Kronova bolest
 • Trovanje hranom
 • Alergije na hranu
 • Infekcija urinarnog trakta

Uzrok bola će uticati na to koliko dugo će vaši simptomi trajati. Postoji mnogo drugih mogućih razloga za bol u želucu koji ovde nisu navedeni, stoga ukoliko sumnjate na nešto posetite lekara. 

Kako spečiti bol u želucu?

Bol u želucu možete lečiti na različite načine, a još jedan od pristupa svakako je promena načina života. Izbegavajte određenu hranu i pića, jedite manje porcije i konzumirajte hranu najmanje dva sata pre spavanja.

 • prestanak pušenja
 • izbegavanje alkohola
 • konzumacija hrane najmanje dva sata pre spavanja

Hrana koja izaziva refluks kiseline uključuje začinjenu hranu, masnu hranu, ali i voće i povrće sa visokim sadržajem kiseline. Kofeinska pića, kao što su kafa i čaj, takođe mogu izazvati refluks kiseline.

Kada je vreme za posetu lekaru?

Većina uzroka bolova u stomaku nisu razlozi za brigu. Ponekad, međutim, bol u želucu može biti znak neke hronične bolesti.

Važno je da razlikujete vrste bolova u stomaku po tome koliko brzo bol počinje, i koliko dugo traje, kako biste znali kada je vreme da posetite lekara. Vrste bolova su:

 • Akutni bol - traje nekoliko sati ili dana i može doći sa drugim simptomima
 • Hronična bol - traje duže, od nedelju dana do više meseci, i uglavnom je prolazan
 • Progresivni bol - često se vremenom pogoršava i dolazi sa drugim simptomima

Ukoliko imate ozbiljnije simptome ili bol u želucu ne prestaje, posetite svog lekara za adekvatnu terapiju. 

Koristite prirodne lekove za želudac u borbi protiv gastritisa i drugih stomačnih tegoba, ali nemojte zanemariti i farmaceutske lekove koje možete pronaći u obližnjoj apoteci, kao što su Ranitidin i Ranisan. Za vaše zdravlje, apoteke Galen Pharm su vam na raspolaganju širom Srbije, stoga pogledajte naše lokacije ili poručite svoj lek za želudac online na našem web shopu.