Ne postoji osoba koja ne bi volela da uživa u “iću i piću” bez posledica. Obično kada primetimo pojavu “ljubavnog” ili “pivskog” stomačića, znamo da smo preterivali.

Kada nas udari realnost običo se bacamo na trbušnjake neretko bez rezultata. Činjenica je da će se višak masnoće oko stomaka najbrže istopiti pravilnom ishranom, a vežbama izdefinisati trbušni mišići..

Sagorevanje kalorija će se ubrzati jedino promenom loših životnih navika.

Kako istopiti “salce” oko stomačića bez vežbanja:

Jedite više biljnih vlakana – ovo već i vrabci na grani znaju, ali vredi spomenuti. Biljna vlakna nemaju neku naročitu magičnu moć kod sagorevanja masti, ali zato značajno produžavaju osećaj sitosti. I zato polovinu tanjira ispunite povrćem.

Pijte zeleni čaj – iako se kod nas, čaj najčešće pije u bolesti, ne bi bilo loše s vremena na vreme da počastimo/pročistimo svoj organizam ovim napitkom. Istraživanja su pokazala da je zeleni čaj bogat antioksidantima koji uvećavaju sagorevanje masti. Sa tom idejom ispijanje čaja postaje sve primamljivije.

Opuštanje u vrućoj kupki

Studije su pokazale da izležavanje u vrućoj vodi pomaže u mršavljenju. Za sat vremena izležavanja u kadi punoj vruće vode sagori se oko 140 kalorija, kao za pola sada brzog hoda.

Spavajte bez odeće

Ukoliko ste oskudno odeveni tokom noći, vaše telo mora da se pomuči da bi održavalo normalnu telesnu temperaturu. Utvrdjeno je da se broj smedjih masnih ćelija, koje su potrebne za sagorevanje masti, uvećao kod osoba kojima je bilo hladnije. Nakon mesec dana izlaganja “blagoj hladnoći”, učesnicima  ovog istraživanja smedje masne ćelije su se uvećale za 42%, a sagorevanje masti se uvećalo za 10%.

Prolećno čišćenje

Da li ste znali da se tokom intenzivnog dvočasovnog čišćenja kuće možete sagoreti i do neverovatnih 600 kalorija.

A gde odlaze izgubljeni kilogrami? Kako se mast sagoreva?

Kada imamo problem sa viškom kilograma, jedino što nas zanima je da nestanu, i to ako je moguće brzinom svetlosti. Činjenica je, da je lakše nagomilati kilograme, skoro pa ne primetno, nego li ih smanjiti.

Izdahni višak kilograma

Novije studije razotkrivaju zablude u koje verujemo. Masti se ne pretvaraju tako jednostavno u energiju ili toplotu, niti se razbijaju u manje delove i izbacuju.

Ishrana sa preteranim unosom ugljenih hidrata i proteina, sav višak skladišti u mast, kao molekul triglicerida, koji se sastoje od tri atoma: ugljenika, vodonika i kiseonika. Osobe koje žele da smršaju, moraju da dovedu do razbijanja triglicerida na manje delove. Tokom oksidacije (razbijanja molekula ili sagorevanja) triglicerida, potrošnja kiseonika je velika za stvaranje otpadnih materija, kao što su ugljen dioksid i voda.

Za sagorevanje 10 kg masti potrebno je udahnuti 29 kg kiseonika. Tokom hemijskog procesa sagorevanja masti, ugljen dioksida će se proizvesti 28 kg i 11 kg vode.

Ovo nije ništa novo, ali je široj populaciji verovatno nepoznato.

Tokom procesa mršavljenja, 84% masti se pretvara u ugljen dioksid i kroz pluća se izbacuje iz organizma, a 16% se pretvara u vodu, koja se najviše izbacuje putem urina, stolice i znoja.

Kada je mršavljenje u pitanju, ovi proračuni pridaju plućima izuzetan značaj. Zato je važno biti fizički aktivan jer se tako izdiše veća količina ugljen dioksida.

Sve u svemu, lepo zvuči da se može mršaviti bez imalo muke, ali realnost govori potpuno drugačije. Trajno smanjenje viška kilograma ili topljenja masti je moguće samo ako promenite loše navike, a svi gore navedeni saveti dodatno ubrzavaju proces.

Tajna mršavljenja je još uvek ista: u cilju smanjenja viška kilograma, ili unosite manje ugljenika ili vežbajte više da bi izbacili višak ugljenika iz tela.

Dijana Radetić, nutricionista