Hemoroidi (šuljevi) su otečene vene u anusu i rektumu koje mogu izazvati bol, svrab i rektalno krvarenje. Hemoroidi mogu biti unutrašnji ili spoljašnji. Unutrašnji hemoroidi se nalaze u rektumu i obično se ne vide i ne osećaju. Spoljni hemoroidi se nalaze na spoljašnjoj koži anusa.

Ako vas muče hemoroidi, niste sami. Procenjuje se da će tri od četiri osobe imati hemoroide u nekom trenutku svog života. Evo nekoliko kućnih lekova i tretmana koji mogu pomoći da vam hemoroidi stvaraju manje neprijatnosti.

Šta uzrokuje hemoroide?

Hemoroidi su uzrokovani otokom u analnim ili rektalnim venama. Ovo čini hemoroide podložnim iritaciji. Ovaj otok može biti uzrokovan zbog nekoliko faktora, uključujući:

  • gojaznost
  • trudnoća
  • stajanje ili sedenje duže vreme
  • naprezanje u toaletu
  • hronični zatvor ili dijareja
  • jede dijetu sa malo vlakana
  • kašalj
  • kijavica
  • povraćanje
  • zadržavanje daha dok se naprežete za fizički rad

Kako se rešiti hemoroida na prirodan način?

Hemoroidi se često mogu ukloniti bez operacije. Počnite sa proizvodima bez recepta i promenama u načinu života, pa nastavite sa drugim metodama za uklanjanje hemoroida koje ćemo sada navesti. 

Melem protiv hemoroida 

Melem protiv hemoroida je obično izrađen na bazi visokokvalitetnih biljnih ulja, biljnih ekstrakata i pomoćnih supstanci. Ne samo da su sastojci prilagođeni za uklanjanje hemoroida, već i za sprečavanje ponovne pojave šuljeva. 

Melem može biti drugačiji u zavisnosti od toga da li patite od unutrašnjih ili spoljašnjih hemorida, stoga obratite pažnju prilikom poručivanja ili se konsultujte sa farmaceutom. 

Aloe vera gel

Aloe vera gel se često koristi za lečenje hemoroida i drugih stanja kože. Smatra se da ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju iritacije i upale.

Aloe vera gel se može naći kao sastojak u drugim proizvodima protiv hemoroida. Međutim, možete koristite i samo čisti gel aloe vere za hemoroide, jer drugi sastojci i aditivi mogu da iritiraju hemoroide. 

Vlažne maramice

Korišćenje toalet papira može iritirati postojeće hemoroide. Vlažne maramice pomažu da budete čisti bez izazivanja dalje iritacije. Takođe možete koristiti maramice koje imaju umirujuće sastojke protiv hemoroida, kao što je već pomenuta aloe vera.

Uverite se da maramice koje odaberete ne sadrže alkohol, parfem ili druge nadražujuće materije. Ove supstance mogu pogoršati simptome hemoroida, umesto da ih ublaže.

Labava pamučna odeća

Zamenite usku odeću od poliestera pamukom koji propušta vazduh (posebno pamučnim donjim vešom) kako biste pomogli da analno područje ostane čisto i suvo. Ovo potencijalno može smanjiti simptome i rizik od infekcija oštećene kože. Izbegavajte upotrebu parfimisanih deterdženata ili omekšivača da biste smanjili iritaciju.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima snažna antiinflamatorna svojstva, prema istraživanju iz 2008 godine, što može smanjiti upalu i otok. Njegova analgetska svojstva (ublažavanje bolova) mogu pomoći u smanjenju simptoma uzrokovanih hemoroidima. Antibakterijska svojstva kokosovog ulja omogućavaju brže zarastanje hemoroida, prema istraživanju iz 2014 godine.

Kokosovo ulje takođe može pomoći u ublažavanju zatvora, zahvaljujući laksativnom efektu. Pošto su zatvor ili naprezanje tokom pražnjenja creva uobičajeni uzrok hemoroida, ovo može pomoći u njihovom lečenju i prevenciji.

Kokosovo ulje za hemoroide možete uzimati redovnom konzumacijom ili primenom spolja. 

Topla sedeća kupka 

Sedeća kupka se odnosi na sedenje u nekoliko centimetara tople vode tri puta dnevno 15 do 20 minuta. Sedeća kupka može pomoći u smanjenju upale hemoroida. Potpuno isušivanje analnog područja nakon svakog sedećeg kupanja je važno za minimiziranje vlage koja iritira kožu koja okružuje rektalno područje.

Uobičajena pitanja o lečenju hemoroida kod kuće

Evo nekoliko odgovora na najčešća pitanja o lečenju hemoroida kod kuće.

Šta brzo smanjuje hemoroide?

Korišćenje kućnih lekova čim identifikujete hemoroide može vam pomoći da ih lečite pre nego što se dodatno iritiraju ili upale. Isprobajte kombinaciju tretmana za hemoroide koje smo naveli u tekstu iznad, da biste ublažili simptome i lečili hemoroide pre nego što se simptomi pogoršaju.

Da li hemoroidi prolaze sami?

Hemoroidi često prolaze sami bez recepta, čak i uz minimalno kućno lečenje. Manji hemoroidi su skloni da nestanu za samo nekoliko dana. Za to vreme je dobra ideja da izbegnete dalje iritiranje rektalnog područja tako što ćete to područje održavati što čistijim.

Koliko je potrebno da hemoroidi zarastu?

U zavisnosti od veličine, tipični hemoroidi nestaju za 1 do 2 nedelje. Može proći nekoliko nedelja da nestanu hemoroidi sa krvnim ugrušcima, i mogu ostaviti ožiljak zbog oštećenja tkiva u tom području. Međutim, za neke ljude hemoroidi dolaze i odlaze sa vremenom. Obratite se lekaru ako vam se hemoroidi pogoršaju i pored svih tretmana.

Kako se sprečavaju hemoroidi?

Promene u načinu života i ishrani su najbolji način za sprečavanje hemoroida. Fizička aktivnost i hranljiva, uravnotežena ishrana pomažu u održavanju redovnog pražnjenja creva.

Jedite puno hrane bogate vlaknima (posebno iz biljaka) i pijte puno vode da biste pravilno kretali proces varenja i sprečili zatvor. Redovno vežbanje i izbegavanje dugog sedenja takođe mogu pomoći u sprečavanju hemoroida.

Najefikasniji način da izbegnete zatvor je da odete u kupatilo kada prvi put osetite potrebu. Odlaganje pražnjenja creva omogućava crevu da ponovo apsorbuje vodu iz stolice, što otežava stolicu kasnije.

Zaključak 

Hemoroidi mogu biti neprijatni ili bolni, ali često nestaju sami od sebe za nekoliko nedelja uz pomoć kućnih lekova i tretmana koje je obično lako pronaći u apoteci.

Posetite lekara ako bol od hemoroida ili drugi simptomi, kao što je rektalno krvarenje, postanu jači čak i uz lečenje. Lečenje kada primetite pogoršanje simptoma može vam pomoći da izbegnete komplikacije ili duži period problema sa hemoroidima.