Hrana koju konzumiramo u toku praznika može da dovede do pojave nadutosti, promene raspoloženja, akni, gojaznosti…

Ukoliko ste se u toku praznika prejedali, prvenstveno je važno da ne osećate krivicu. Ostavite te dane iza sebe i odmah počnite sa detoksikacijom.

Nakon praznika je bitno da se postepeno uvode male promene u toku dana, umesto ekstremnih koraka poput veoma restriktivne dijete ili iscrpljujućeg treninga u teretani. Nemojte sebe forsirati, idite malo po malo kako bi zadržali te promene i dugo posle praznika.

Započnite jutro sa citrusnom vodom, pola limuna (ili pomorandže, grejpfruta) isecite na kolutove i dodajte u čašu mlake vode. Dobija se osvežavajući napitak prepun antioksidanasa i vitamina, koji ubrzava varenje i poboljšava imunitet.

Organizmu pomažete pri detoksikaciji povećanjem unosa namirnica koje sadrže veliki broj antioksidanasa, vitamina i minerala.

Predlažemo za doručak ovsene pahuljice sa voćem i orasima, jer ne samo da su dobre za proces detoksikacije već i olakšavaju varenje a pritom održavaju sitost. Za užinu je odličan izbor voćka (jabuka, pomorandža..), ručak može da bude riba ili piletina/ćuretina sa zelenim povrćem i salatom, a za večeru je odlična surutka ili kiselo mleko i salata sa lanenim semenom.

U toku dana je bitno da se pije dovoljno tečnosti, na taj način se prenose toksične materije koje se izbacuju putem znoja, urina i disanja.

Obavezno ograničiti unos soli, konzervirane i prerađene hrane, alkohola i pušenje svesti na minimum. Proces detoksikacije ne može biti uspešan bez dovoljno sna i fizičke aktivnosti, za početak šetnje na svežem vazduhu.

@ananas_maracuja