ČISTAČ ZA KOŽU TREBA BIRATI PAŽLJIVIJE NEGO ŠTO MISLITE...

Čišćenje je, slažu se dermatolozi, prvi i važan korak nege u kom se često greši. Pratite naše savete za odabir pravih čistača pomoću kojih ćete sačuvati blistavost i lepotu negovane kože.

Obično se o čistačima za kožu razmišlja kao o manje važnim proizvodima koji treba samo da efikasno skinu šminku i nečistoću. Sva savremena saznanja, međutim, govore o tome da pogrešnim čišćenjem kože možete naneti dosta štete koju ni naknadna, kvalitetna nega neće moći da koriguje.  

Najveća šteta koju možete naneti koži neadekvatnim čišćenjem je agresivno odmašćivanje i narušavanje prirodne, zaštitne barijere kože, menjanje njene prirodne pH vrednosti i narušavanje zdravog mikrobioma, što vodi najpre u dehidrataciju, a vremenom do sklonosti iritaciji, osetljivosti pa i do drugih problema ili bolesti kože.

Prirodna zaštitna barijera kože kompleksnog je sastava, sačinjena od lipida (masnoća) i vlažećih supstanci koje koža luči. Ona štiti od gubitka vlage, prodora bakterija i posledičnog razvoja inflamatornih (upalnih) procesa u koži.

Mikrobiom kože je, slično mikrobiomu naših organa za varenje, sačinjen od mnogobrojnih sojeva ,,dobrih” bakterija koje prirodno nastanjuju kožu i čuvaju je od razvoja patogenih bakterija i virusa. Milijarde ,,dobrih” bakterija živi na našoj koži i one su, baš kao i one u stomaku, potrebne za njeno zdravlje. Kozmetika koja ne narušava balans ovih bakterija danas često nosi oznaku ,,microbiome-friendly”. Baš takvi treba da budu i naši čistači.

Nepravilno čišćenje kože može dovesti do narušavanja balansa zdrave kože, ili pogoršavanja stanja kože koja već ima nepravilnosti: suva koža će postati još suvlja, naboranija i ispucala, masna koža će se još više mastiti, stanje kože sklone aknama može se pogoršati... Inflamatorni procesi kože narušavaju njeno zdravlje, ali i lepotu: ona će brže pokazati znake starenja.

KAKO PREPOZNATI DOBAR ČISTAČ?

Podrazumeva se da ćete birati čistač prema svom tipu kože, pa onda i prema svojim kozmetičkim preferencijama – ali to nije dovoljno dobro. Bilo da za čišćenje birate mleko, gel, penu ili micelarnu vodu, važno je da vaš čistač bude nežan prema koži, da nema agresivne deterdžente (najčešće su to sulfati), ali da ima sastojke koji će umirivati, vlažiti kožu, čuvati njenu pH vrednost i njen mikrobiom.

,,Mikrobiom kože” je od skoro pobudio interesovanje u oblasti kozmetologije, a preparati koji čuvaju mikrobiom ne samo da ne sadrže agresivne deterdžente i dezinficijense koji će te ,,dobre” bakterije uništavati, nego sadrže i sastojke koji taj mikrobiom podržavaju. Nekada su to probiotici, nekada prebiotici (hrana za mikrobiom).

JEDAN DOBAR PRIMER: LIERAC PREPARATI ZA ČIŠĆENJE

Lierac je nedavno lansirao novu liniju za čišćenje kože koja je akcenat stavila upravo na čuvanje mikrobioma kože i njene prirodne zaštitne barijere.

U cilju čuvanja mikrobioma, Lierac je formulisao Morski prebiotički kompleks, koji je ništa drugo do balansirana ishrana za mikrobiom kože.  Ovaj Morski prebiotički kompleks je komponovan od tri ključna sastojka:

- Morska voda koja obezbeđuje bogatstvo minerala i elemata u tragovima koji pomažu diverzitetu mikorbioma.

- Zelene i braon alge – izvori prirodnih šećera i amino-kiselina koji koži obezbeđuju ugljenik i azot, dva suštinski važna elementa za razvoj mikrobioma.

- Šećer – omogućava održavanje stabilnih uslova štiteći „dobre bakterije“ mikrobioma kože.

Ovaj prebiotski kompleks sastavni je deo svih proizvoda nove Lierac kolekcije za čišćenje. Proizvodi su dermatološki testirani i pogodni za sve tipove kože. U njima je 96 do 99% sastojaka prirodnog porekla, svi su veganski, bez sastojaka životinjskog porekla i ne sadrže kontroverzne sastojke kao što su silikoni, fenoksietanol, propilen glikoli (PEG).

Kada to znate, možete se posvetiti svojim željama i odabrati teksturu koju volite: kolekcija nudi četiri proizvoda.

LIERAC Pena za čišćenje lica – Raskošna, pufnasta tekstura za uživanje, nežno čisti i umiruje kožu.

LIERAC Micelarna voda – Efikasno i brzo skida šminku i čisti kožu, uz hidrataciju i svež, delkatan miris.

LIERAC Mleko za čišćenje lica – mleko koje otklanja nečistoće, skida šminku i hrani kožu lica i zone oko očiju. Laka, nemasna i baršunasta tekstura ostavlja na koži blagi film.

LIERAC Losion za hidrataciju i čišćenje lica – zanimljiv proizvod koji je istovremeno poslednji korak čišćenja, a prvi korak nege, otklanja poslednje čestice nečistoće i istovremeno vlaži i zaglađuje kožu. Laka, osvežavajuća gel tekstura se stapa sa kožom i hidrira je