Pozno leto i početkak jeseni rezervisani su za borbu sa alergijom na ambroziju. Ambrozija je jednogodošnja korovska biljka, široko rasprostranjena, izuzetno otporna i prilagodljiva, brzog rasta (raste obično do 1,5 m). Niče u aprilu, a cveta u letnjim i ranim jesenjim mesecima, kada proizvodi i najveću količinu polena. Izuzetno je plodna – jedna biljka može da proizvede do 2,5 milijardi polenovih zrna. Upravo taj polen izaziva alergijsku reakciju i njegova koncentracija u vazduhu je najveća od 10 do 16h, pa je preporuka osobama koje pate od ove alergije da ne borave napolju u tom periodu. Smatra se da je 10% populacije alergično na ovu biljku.

U narodu poznata kao limundžik, partizanka, krausova trava ili fazanuša, ambrozija je jedna od najizdržljivijih vrsta korova. Uglavnom raste u ruralnim područjima, ali se može naći na svim zelenim površinama, parkovima, livadama, napuštenim placevima i gradilištima. Često se može naći duž puteva i rečnih obala. Raste i na zapuštenom, ali i na obradivom zemljištu, gde sprečava rast drugih kultura.

Polen se može preneti vazduhom kilometrima daleko od same biljke, tako da ne morate biti u neposrednoj blizini da bi na vas uticala. Pogoduje joj suvo i toplo vreme. Stabljika joj je uspravna, razgranata i obrasla grubim dlačicama. Izgledom podseća na žbun.

Ambrozija ima jak alergeni potencijal – dovoljno je svega 20-tak zrnaca polena da se izazove reakcija.

Simtomi alergije na ambroziju

Simptomi su slični simptomima alergije na ostale trave. Pre svega se ispoljavaju u disajnim putevima, ali može se javiti i reakcija na koži – koprivnjača. Neki od najtipičnijih simptoma su:

  • Kijanje (nekoliko, čak i 10 puta uzastopno)
  • Suzenje i crvenilo očiju
  • Kašalj
  • Nazalna sekrecija, svrab i zapušenost nosa
  • Grebanje i nelagodnost u grlu
  • Bol u sinusima

U izuzetnim slučajevima mogu se javiti i ozbiljniji simptomi, kao što su otežano disanje, povraćanje, dijareja, pa čak i astma izazvana alergijom na ambroziju, kada obavezno treba posetiti lekara.

Terapija

Specifična terapija na alergiju od ambrozije ne postoji, več je ista kao i kod ostalih vrsta alergija. Svakako je prvi savet držati se podalje od alergena. Međutim, kada se alergeni nalaze u vazduhu teško ih je izbeći. Zbog toga se savetuje smanjenje boravka u prirodi naročito u prepodnevnim časovima, redovno pranje kose i odeće kako bi se eliminasli alergeni koji su se možda zadržali. Treba ispirati nos i oči fiziloškim rastvorom, a u nekim situacijama se i akupunktura pokazala kao vrlo efikasna.

Kada je reč o medikamentima koje možete kupiti u apoteci, u zavisnosti od intenziteta simptoma preporučuju se oralni antihistaminici, nazalni antihistaminici, kortikosterodi i dekongestivi.

Oralni antihistaminici su lekovi prvog izbora (prednost dajemo drugoj generaciji – loratadin, desloratadin, cetirizin, levocetirizin, feksofenadin zbog slabijeg sedativnog efekta), smanjuju svrab i kijanje, dok slabije deluju na zapušenost nosa. Uglavnom se uzimaju 1 dnevno.

Nazalni antihistaminici (sprejevi/kapi za nos) efiksaniji su po pitanju simptoma koji se vezuju za nos, ali  nemaju efekat na oko i kožu. Postoje i antihistaminici u obliku kapi za oči koji se koriste kada je alergija najviše izražena u tom području.

Kortikosteriodi se uključuju nakon neuspešne terapije antihistaminicima ili kada se razvije alergijska astma.

U zavisnosti od težine simptoma, oralni antihistaminici (tablete) se mogu kombinovati sa nazalnim dekongestivima koji služe da smanje opstrukciju disajnih puteva (kapi za nos - efedrin, ksilometazolin, oksimetazolinalin, nafazolin, fenilefrin itd.), ali upotreba se mora ograničiti na 5 dana.

U terapijske svrhe mogu se koristiti razni preparati dobijeni na bazi polena. Polenski ekstrakti sadrže frakcije polenskih proteina koji deluju kao alergijski desenzibilitatori. U osnovi, to je imunoterapija – malom količinom alegena izazivamo reakciju organizma koji na taj način razvija otpornost.

Kao dodatak terapije mogu se koristiti i dijetetski suplementi. Preporučuju se suplementi na bazi vitamina C, cinka i kalcijuma, a od biljnih preparata ulje crnog kima može pomoći.