Galen Pharm
Korpa

SEPTANAZAL SPREJ ZA ODRASLE 10ML

SEPTANAZAL SPREJ ZA ODRASLE 10ML
SEPTANAZAL SPREJ ZA ODRASLE 10ML

Opis

Distribucija ovog leka preko interneta je strogo zabranjena i regulisana propisima zakona Republike Srbije, dok je prezentacija istog na internetu doz..
0,00 RSD
 • Lager: Nema na lageru
 • Brend: SEPTANAZAL
 • Šifra proizvoda: 241107
Pregleda: 5199

Distribucija ovog leka preko interneta je strogo zabranjena i regulisana propisima zakona Republike Srbije, dok je prezentacija istog na internetu dozvoljena, isključivo u cilju informisanja opšte i stručne javnosti o njegovoj nameni i boljeg upoznavanja sa osnovnim karakteristikama samog leka.


PRAVILNIK O NAČINU OGLAŠAVANJA LEKA, ODNOSNO MEDICINSKOG SREDSTVA (''Sl. Gl. RS", br.79/2010) MOŽETE POGLEDATI
 OVDE.


Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, jer sadrži informacije koje su važne za Vas.

Ovaj lek se može nabaviti bez lekarskog recepta. Međutim, neophodno je da pažljivo koristite lek Septanazal za odrasle, da biste postigli najbolje rezultate.

 • Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.
 • Ako imate dodatnih pitanja, obratite se farmaceutu.
 • Ukoliko se Vaši simptomi pogoršaju ili Vam ne bude bolje posle 3 dana, morate se obratiti svom lekaru.
 • Ukoliko neko neželjeno dejstvo postane ozbiljno ili primetite neko neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu, molimo Vas da o tome obavestite svog lekara ili farmaceuta. 

U ovom uputstvu pročitaćete:
1. Šta je lek Septanazal za odrasle i čemu je namenjen
2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Septanazal za odrasle
3. Kako se upotrebljava lek Septanazal za odrasle
4. Moguća neželjena dejstva
5. Kako čuvati lek Septanazal za odrasle
6. Dodatne informacije

1. ŠTA JE LEK SEPTANAZAL ZA ODRASLE I ČEMU JE NAMENJEN
Ovaj lek je sprej za nos, rastvor. Septanazal za odrasle sadrži dve aktivne supstance: ksilometazolin (u obliku ksilometazolin-hidrohlorida) i dekspantenol. Ksilometazolin sužava krvne sudove sluzokože nosa, što dovodi do smanjenja otoka sluzokože nosa. Posledicaovog efekta je smanjen osećaj zapušenosti nosa i bolja eliminacija sekreta iz nosa. Dekspantenol je derivat pantotenske kiseline, vitamina koji ubrzava zarastanje rana i štiti mukozne membrane.
Septanazal za odrasle je namenjen za:

 • smanjenje osećaja zapušenosti nosa (nazalne dekongestije) tokom zapaljenja sluzokože nosa (rinitisa),
 • poboljšanje zarastanja oštećenja sluzokože,
 • za ublažavanje nealergijskog tipa zapaljenja sluzokože nosa (vazomotornog rinitisa) i
 • lečenje oteženog disanja na nos posle operacije nosa.

Septanazal za odrasle je namenjen odraslima i deci starijoj od 12 godina.

2. ŠTA TREBA DA ZNATE PRE NEGO ŠTO UZMETE LEK SEPTANAZAL ZA ODRASLE
Upozorite lekara ako uzimate druge lekove, imate neku hroničnu bolest, neki poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na lekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih.
Lek Septanazal za odrasle ne smete koristiti:

 • ako ste alergični (preosetljivi) na aktivnu supstancu ili na neki drugi sastojak leka Septanazal za odrasle (navedeni u delu 6),
 • ako imate suvu inflamaciju (zapaljenje) sluzokože nosa sa krasticama (rhinitis sicca),
 • ako ste imali hirurško otklanjanje pituitarne žlezde (hipofize) ili druge hiruške intervencije na meningeama (ovojnicama mozga).
 • kod dece mlađe od 12 godina.

Ako niste sigurni da li se bilo šta od navedenog odnosi na Vas, razgovarajte sa lekarom ili farmaceutom pre nego što počnete da uzimate lek Septanazal za odrasle.

Kada uzimate lek Septanazal za odrasle, posebno vodite računa:
Proverite sa lekarom ili farmaceutom pre nego što počnete da uzimate lek Septanazal za odrasle:

 • ako uzimate inhibitore monoamino oksidaze (MAO inhibitore) ili druge lekove koji mogu da dovedu do povećanja krvnog pritiska,
 • ako imate povišen intraokularni pritisak, posebno kod glaukoma zatvorenog ugla,
 • ako imate teško oboljenje srca i krvnih sudova (npr. koronarnu bolest srca, povišen krvni pritisak (hipertenziju),
 • ako imate tumor srži nadbubrežne žlezde (feohromocitom),
 • ako imate metaboličke poremećaje (npr. povećanu aktivnost štitne žlezde (hipertireoidizam), dijabetes (šećernu bolest),
 • ako imate poremećaj metabolizma koji se naziva porfirija,
 • ako pacijent ima dobroćudno povećanje prostate (hiperplaziju prostate).

Tokom hroničnog rinitisa, sprej upotrebljavati samo pod nadzorom lekara zbog opasnosti od nastanka atrofije sluzokože nosa. Molimo Vas, razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom pre upotrebe ovog leka.

Deca
Dugotrajnu upotrebu ili uzimanje veće doze od predviđene treba izbegavati, posebno kod dece. Upotreba većih doza mora biti pod strogim lekarskim nadzorom.

Septanazal za odrasle sadrži koncentraciju leka koja je namenjena odraslima i deci starijoj od 12 godina, pa zato nije pogodan za decu mlađu od 12 godina. Sprej za nos manje jačine dostupan je za decu od 6 do 12 godina.

Ako niste sigurni da li se bilo šta od navedenog odnosi na Vas, razgovarajte sa lekarom ili farmaceutom pre nego što počnete da uzimate lek Septanazal za odrasle.

Primena drugih lekova
Obavestite svog lekara ili farmaceuta ako uzimate ili ste donedavno uzimali neki drugi lek, uključujući i one koji se nabavljaju bez lekarskog recepta. Istovremeno uzimanje Septanazala za odrasle sa pojedinim lekovima koji poboljšavaju raspoloženje (inhibitori MAO tipa tranilcipromin ili tricikličnih antidepresiva) kao i sa lekovima koji povećavaju krvni pritisak, može zbog uticaja na kardiovaskularne funkcije, da dovede do povećanja krvnog pritiska.

Uzimanje leka Septanazal za odrasle sa hranom ili pićima
Ovaj lek možete koristiti bez obzira na obroke.

Primena leka Septanazal za odrasle u periodu trudnoće i dojenja
Pre nego što počnete da uzimate neki lek, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom. Recite svom lekaru ako ste trudni, ako nameravate da zatrudnite ili ako dojite. Septanazal za odrasle ne treba da koriste trudnice, jer nema podataka o uticaju ovog leka na razvoj ploda. Septanazal za odrasle ne treba da koriste dojilje, jer se ne zna da li se ksilometazolin-hidrohlorid izlučuje u majčino mleko.

Uticaj leka Septanazal za odrasle na upravljanje motornim vozilima i rukovanje mašinama
Ako Septanazal za odrasle koristite u skladu sa uputstvima, ne očekuje se da će on uticati na Vašu sposobnost upravljanja motornim vozilima i rukovanja mašinama. 

3. KAKO SE UPOTREBLJAVA LEK SEPTANAZAL ZA ODRASLE
Lek Septanazal za odralse uzimajte uvek tačno onako kako Vam je to objasnio Vaš lekar. Ako niste sasvim sigurni, proverite sa svojim lekarom ili farmaceutom.
Ukoliko lekar ne odredi drugačije, odrasli i deca starija od 12 godina treba da ubrizgaju po jednu dozu Septanazala za odrasle u svaku nozdrvu, do tri puta na dan ako je potrebno, držeći bočicu uspravno i udišući kroz nos tokom ubrizgavanja spreja. Doza zavisi od individualne osetljivosti i kliničkog odgovora. Ukoliko se ne osećate bolje ili se simptomi pogoršaju nakon 3 dana terapije, molimo Vas obratite se lekaru. Ne koristiti Septanazal za odrasle duže od 7 dana. Sledeća primena je moguća samo nakon nekoliko dana pauze. Treba uvek konsultovati lekara o trajanju lečenja kod dece.

Način primene:

 • za nazalnu upotrebu.

Pri primeni spreja, pacijent treba da sedi. Primena leka kod dece treba da bude pod nadzorom odrasle osobe.
Prvo uklonite zaštitni poklopac sa raspršivača. Pre prve primene, neophodno je pritisnuti pumpicu par puta i prsnuti u vazduh, kako bi se postigla ujednačena doza. Prilikom primene bočica treba da stoji vertikalno. Ukoliko se sprej ne koristi par dana, pre ponovne upotrebe pritisnuti pumpicu barem jednom u vazduh, kako bi se postigla ujednačena doza. Sprej upotrebljavati nakon pražnjenja nosa. Vrh raspršivača stavite u jednu nozdrvu tako da stoji u što uspravnijem položaju i pritisnite jedanput raspršivač. Lagano udišite kroz nos dok se sprej raspršuje. Ako je potrebno, ponovite ovaj postupak i za drugu nozdrvu. Posle svake upotrebe vrh raspršivača treba obrisati papirnom maramicom i vratiti poklopac na raspršivač. Kako bi se sprečilo širenje infekcije, sprej za nos treba da koristi samo jedan pacijent, a nakon svake upotrebe pumpu za doziranje treba oprati. Produžena i prečesta upotreba Septanazala za odrasle može da dovede do hroničnog oticanja i istanjenosti (atrofije) sluzokože nosa. Pacijenti sa povišenim intraokularnim pritiskom (glaukomom), posebno sa takozvanim glaukomom zatvorenogugla, treba da se posavetuju sa lekarom pre upotrebe Septanazala za odrasle. Ukoliko imate utisak da lek deluje prejako ili preslabo, recite to svom lekaru ili farmaceutu. Ako ste uzeli više leka Septanazal za odrasle nego što je trebalo
Ukoliko ste uzeli više leka nego što je trebalo, ili ako slučajno unesete veće količine leka mogu se pojaviti sledeća neželjena dejstva: suženje zenica (mioza), proširenje zenica (midrijaza), groznica, znojenje, bledilo kože, plava prebojenost usana (cijanoza), mučnina, konvulzije, poremećaji srca i krvnih sudova (ubrzan ili usporen srčani ritam, poremećaj srčanog ritma, cirkulatorna slabost, zastoj srca, povišen krvni pritisak (hipertenzija), respiratorni poremećaji (otok pluća, problemi sa disanjem), i mentalni poremećaji. Takođe se mogu pojaviti: pospanost, sniženje telesne temperature, usporen srčani ritam, snižen krvni pritisak, zastoj disanja i koma. U tom slučaju odmah se obratite svom lekaru ili idite u najbližu medicinsku ustanovu. Ponesite sa sobom bočicu s lekom kako bi lekar znao šta ste koristili.
Ako ste zaboravili da uzmete lek Septanazal za odrasle
Ne uzimajte duplu dozu da bi nadoknadili preskočenu dozu.
Ako naglo prestanete da uzimate lek Septanazal za odrasle
Ako imate bilo kakva dodatna pitanja o korišćenju ovog leka, obratite se lekaru ili farmaceutu. 

4. MOGUĆA NEŽELJENA DEJSTVA
Kao svi lekovi, i lek Septanazal za odrasle može da izazove neželjena dejstva, mada se ona ne moraju javiti kod svakoga.
Neželjena dejstva su prema učestalosti pojavljivanja svrstana u sledeće grupe:
Veoma često: javljaju se kod više od 1 na 10 pacijenata
Često: javljaju se kod 1 do 10 na 100 pacijenata
Povremeno: javljaju se kod 1 do 10 na 1.000 pacijenata
Retko: javljaju se kod 1 do 10 na 10.000 pacijenata
Veoma retko: javljaju se kod manje od 1 na 10.000 pacijenata
Nepoznato: ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka
Povremeno: - reakcije preosetljivosti (osip na koži, svrab, oticanje kože i sluzokože).
Retko: osećaj lupanja srca, ubrzan rad srca, visok krvni pritisak.
Veoma retko: uznemirenost, halucinacije (posebno kod dece), problemi sa spavanjem,  glavobolja, zamor,pospanost, sedacija, konvulzije (posebno kod dece), poremećaji srčanog ritma (aritmija), povećanje otoka sluzokože nosa, krvarenje iz nosa.
Nepoznato:  peckanje ili suvoća sluzokože nosa, kijanje
Ukoliko neko neželjeno dejstvo postane ozbiljno ili primetite neko neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu, molimo Vas da o tome obavestite svog lekara ili farmaceuta.

5. KAKO ČUVATI LEK SEPTANAZAL ZA ODRASLE
Čuvati van domašaja i vidokruga dece.
Rok upotrebe 2 godine.
Nemojte koristiti lek Septanazal za odrasle posle isteka roka upotrebe naznačenog na pakovanju.
Rok upotrebe ističe poslednjeg dana navedenog meseca.
Čuvanje Lek ne zahteva posebne uslove čuvanja. Rok upotrebe posle prvog otvaranja: 3 meseca. Čuvati na temperaturi do 25°C.

Lekove ne treba bacati u kanalizaciju, niti kućni otpad. Pitajte svog farmaceuta kako da uklonite lekove koji Vam više nisu potrebni. Ove mere pomažu očuvanju životne sredine. Neupotrebljeni lek se uništava u skladu sa važećim propisima.

6. DODATNE INFORMACIJE
Šta sadrži lek Septanazal za odrasle

 • Aktivna supstanca je ksilometazolin-hidrohlorid i dekspantenol.
 • 1 mL spreja za nos, rastvora sadrži: 1 mg ksilometazolin-hidrohlorida i 50 mg dekspantenola.
 • Jedna doza spreja (0,1 mL) sadrži: 0,1 mg ksilometazolin-hidrohlorida i 5 mg dekspantenola.
 • Pomoćne supstance su kalijum-dihidrogenfosfat, dinatrijum-fosfat, dodekahidrat i voda, prečišćena.

Kako izgleda lek Septanazal za odrasle i sadržaj pakovanja Bistar, bezbojan rastvor. Na raspolaganju su kutije sa 10 mL spreja za nos, rastvora, u kojoj se nalazi bela plastična bočica od  polietilena visoke gustine (HDPE) sa sprej pumpom i zaštitnom plastičnom kapicom.

Nosilac dozvole i Proizvođač
Nosilac dozvole: Krka-Farma d.o.o., Beograd, Jurija Gagarina 26v/II, 11 000 Beograd, Srbija Proizvođač: Krka, tovarna zdravil, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, Novo mesto, Slovenija

Režim izdavanja leka: Lek se može izdavati bez lekarskog recepta.
Broj i datum dozvole: 515-01-8889-12-001 od 27.03.2014

Pakovanje: 10ml

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Napišite recenziju

Napomena: HTML oznake neće biti izvršene i prikazivaće se kao tekst!
Loše Dobro

Nisam robot!
Tagovi: septanazal , sprej , za , odrasle , 10ml , zapušen , nos