Galen Pharm
Korpa

SEPTANAZAL SPREJ ZA DECU 10ML

SEPTANAZAL SPREJ ZA DECU 10ML
SEPTANAZAL SPREJ ZA DECU 10ML
Opis
Distribucija ovog leka preko interneta je strogo zabranjena i regulisana propisima zakona Republike Srbije, dok je prezentacija istog na internetu doz..

* Cene važe samo za online kupovinu, cene proizvoda u apotekama se mogu razlikovati od cene na internet prodavnici.

0,00 RSD
 • Lager: Nema na lageru
 • Brend: SEPTANAZAL
 • Šifra proizvoda: 241106
 • Cena u apotekama:: 5

Distribucija ovog leka preko interneta je strogo zabranjena i regulisana propisima zakona Republike Srbije, dok je prezentacija istog na internetu dozvoljena, isključivo u cilju informisanja opšte i stručne javnosti o njegovoj nameni i boljeg upoznavanja sa osnovnim karakteristikama samog leka.


PRAVILNIK O NAČINU OGLAŠAVANJA LEKA, ODNOSNO MEDICINSKOG SREDSTVA (''Sl. Gl. RS", br.79/2010) MOŽETE POGLEDATI
 OVDE.


Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, jer sadrži informacije koje su važne za Vas.

Ovaj lek se može nabaviti bez lekarskog recepta. Međutim, neophodno je da pažljivo koristite lek Septanazal za odrasle, da biste postigli najbolje rezultate.

 • Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.
 • Ako imate dodatnih pitanja, obratite se farmaceutu.
 • Ukoliko se Vaši simptomi pogoršaju ili Vam ne bude bolje posle 3 dana, morate se obratiti svom lekaru.
 • Ukoliko neko neželjeno dejstvo postane ozbiljno ili primetite neko neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu, molimo Vas da o tome obavestite svog lekara ili farmaceuta. 

U ovom uputstvu pročitaćete: 
1. Šta je lek Septanazal za decu i čemu je namenjen 
2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Septanazal za decu
3. Kako se upotrebljava lek Septanazal za decu
4. Moguća neželjena dejstva 
5. Kako čuvati lek Septanazal za decu
6. Dodatne informacije

1. ŠTA JE LEK SEPTANAZAL ZA DECU I ČEMU JE NAMENJEN 
Ovaj lek je sprej za nos, rastvor. Septanazal za decu sadrži dve aktivne supstance: ksilometazolin (u obliku ksilometazolin-hidrohlorida) i dekspantenol. Ksilometazolin sužava krvne sudove sluzokože nosa, što dovodi do smanjenja otoka sluzokože nosa. Posledicaovog efekta je smanjen osećaj zapušenosti nosa i bolja eliminacija sekreta iz nosa. Dekspantenol je derivat pantotenske kiseline, vitamina koji ubrzava zarastanje rana i štiti mukozne membrane. 
Septanazal za odrasle je namenjen za:

 • smanjenje osećaja zapušenosti nosa (nazalne dekongestije) tokom zapaljenja sluzokože nosa (rinitisa),
 • poboljšanje zarastanja oštećenja sluzokože,
 • za ublažavanje nealergijskog tipa zapaljenja sluzokože nosa (vazomotornog rinitisa) i
 • lečenje oteženog disanja na nos posle operacije nosa.

Septanazal za decu je namenjen deci starijoj od 6 do 12 godina.

2. ŠTA TREBA DA ZNATE PRE NEGO ŠTO UZMETE LEK SEPTANAZAL ZA DECU
Upozorite lekara ako uzimate druge lekove, imate neku hroničnu bolest, neki poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na lekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih. 
Lek Septanazal za decu ne sme se koristiti:

 • ako je dete alergično (preosetljivo) na aktivnu supstancu ili na neki drugi sastojak leka Septanazal za decu (navedeni u delu 6),  
 • ako dete ima suvu inflamaciju (zapaljenje) sluzokože nosa sa krasticama (rhinitis sicca),
 • ako ste Vi ili ako je Vaše dete imalo hirurško otklanjanje pituitarne žlezde (hipofize) ili druge hiruške intervencije na meningeama (ovojnicama mozga),
 • kod beba i dece mlađe od 6 godina.

Ako niste sigurni da li se bilo šta od navedenog odnosi na Vaše dete, razgovarajte sa lekarom ili farmaceutom pre nego što počnete da upotrebljavate lek Septanazal za decu.

Kada uzimate lek Septanazal za decu, posebno vodite računa: 
Proverite sa lekarom ili farmaceutom pre nego što počnete da upotrebljavate lek Septanazal za decu:

 • ako dete uzima inhibitore monoamino oksidaze (MAO inhibitore) ili druge lekove koji mogu da dovedu do povećanja krvnog pritiska,
 • ako dete ima povišen intraokularni pritisak, posebno kod glaukoma zatvorenog ugla,
 • ako dete ima teško oboljenje srca i krvnih sudova (npr. koronarnu bolest srca, povišen krvni pritisak (hipertenziju), -
 • ako dete ima tumor srži nadbubrežne žlezde (feohromocitom),
 • ako dete ima metaboličke poremećaje (npr. povećanu aktivnost štitne žlezde (hipertireoidizam), dijabetes (šećernu bolest),
 • ako dete ima poremećaj metabolizma koji se naziva porfirija,
 • ako pacijent ima dobroćudno povećanje prostate (hiperplaziju prostate).

Ako niste sigurni da li se bilo šta od navedenog odnosi na Vaše dete, razgovarajte sa lekarom ili farmaceutom pre nego što počnete da upotrebljavate lek Septanazal za decu.
Tokom hroničnog rinitisa, sprej upotrebljavati samo pod nadzorom lekara zbog opasnosti od nastanka atrofije sluzokože nosa. Molimo Vas, razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom pre upotrebe ovog leka.
Deca
Dugotrajnu upotrebu ili uzimanje veće doze od predviđene treba izbegavati, posebno kod dece. Septanazal za decu sadrži koncentraciju leka koja je namenjena deci od 6 do 12 godina. Primena leka kod dece treba da bude pod Vašim nadzorom.
Ako niste sigurni da li se bilo šta od navedenog odnosi na Vaše dete, razgovarajte sa lekarom ili farmaceutom pre nego što počnete da upotrebljavate lek Septanazal za decu.

Primena drugih lekova 
Obavestite svog lekara ili farmaceuta ako Vaše dete uzima ili je donedavno uzimalo neki drugi lek, uključujući i one koji se nabavljaju bez lekarskog recepta. Istovremeno uzimanje Septanazala za decu sa pojedinim lekovima koji poboljšavaju raspoloženje (inhibitori MAO tipa tranilcipromin ili tricikličnih antidepresiva) kao i sa lekovima koji povećavaju krvni pritisak može, zbog uticaja na kardiovaskularne funkcije, da dovede do povećanja krvnog pritiska.

Uzimanje leka Septanazal za decu sa hranom ili pićima 
Ovaj lek možete koristiti bez obzira na obroke.

Primena leka Septanazal za decu u periodu trudnoće i dojenja 
Pre nego što počnete da uzimate neki lek, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom. Recite svom lekaru ako ste trudni, ako nameravate da zatrudnite ili ako dojite. Septanazal za odrasle ne treba da koriste trudnice, jer nema podataka o uticaju ovog leka na razvoj ploda. Septanazal za odrasle ne treba da koriste dojilje, jer se ne zna da li se ksilometazolin-hidrohlorid izlučuje u majčino mleko.

Uticaj leka Septanazal za decu na upravljanje motornim vozilima i rukovanje mašinama 
Ako Septanazal za odrasle koristite u skladu sa uputstvima, ne očekuje se da će on uticati na Vašu sposobnost upravljanja motornim vozilima i rukovanja mašinama. 

3. KAKO SE UPOTREBLJAVA LEK SEPTANAZAL ZA DECU
Lek Septanazal za decu uzimajte uvek tačno onako kako Vam je to objasnio Vaš lekar. Ako niste sasvim sigurni, proverite sa svojim lekarom ili farmaceutom.
Ukoliko lekar ne odredi drugačije, deca od 6 do 12 godina treba da ubrizgaju po jednu dozu leka Septanazal za decu u svaku nozdrvu, do tri puta na dan, ako je potrebno, držeći bočicu uspravno i udišući kroz nos tokom ubrizgavanja spreja. Doza zavisi od individualne osetljivosti i kliničkog odgovora. Ukoliko se dete ne oseća bolje ili se simptomi pogoršaju nakon 3 dana terapije, molimo Vas obratite se lekaru. Ne koristiti Septanazal za decu duže od 5 dana. Sledeća primena je moguća samo nakon nekoliko dana pauze. Treba uvek konsultovati lekara o trajanju lečenja kod dece.

Način primene:

 • za nazalnu upotrebu.

Pri primeni spreja, pacijent treba da sedi. Primena leka kod dece treba da bude pod nadzorom odrasle osobe. 
Prvo uklonite zaštitni poklopac sa raspršivača. Pre prve primene, neophodno je pritisnuti pumpicu par puta i prsnuti u vazduh, kako bi se postigla ujednačena doza. Prilikom primene bočica treba da stoji vertikalno. Ukoliko se sprej ne koristi par dana, pre ponovne upotrebe pritisnuti pumpicu barem jednom u vazduh, kako bi se postigla ujednačena doza. Sprej upotrebljavati nakon pražnjenja nosa. Vrh raspršivača stavite u jednu nozdrvu tako da stoji u što uspravnijem položaju i pritisnite jedanput raspršivač. Lagano udišite kroz nos dok se sprej raspršuje. Ako je potrebno, ponovite ovaj postupak i za drugu nozdrvu. Posle svake upotrebe vrh raspršivača treba obrisati papirnom maramicom i vratiti poklopac na raspršivač. Kako bi se sprečilo širenje infekcije, sprej za nos treba da koristi samo jedan pacijent, a nakon svake upotrebe pumpu za doziranje treba oprati. Produžena i prečesta upotreba Septanazala za odrasle može da dovede do hroničnog oticanja i istanjenosti (atrofije) sluzokože nosa. Pacijenti sa povišenim intraokularnim pritiskom (glaukomom), posebno sa takozvanim glaukomom zatvorenogugla, treba da se posavetuju sa lekarom pre upotrebe Septanazala za odrasle. Ukoliko imate utisak da lek deluje prejako ili preslabo, recite to svom lekaru ili farmaceutu. 
Ako ste uzeli više leka Septanazal za decu nego što je trebalo 
Ukoliko Vaše dete uzme više leka nego što je trebalo, ili ako slučajno unese veće količine leka mogu se pojaviti sledeća neželjena dejstva: suženje zenica (mioza), proširenje zenica (midrijaza), groznica, znojenje, bledilo kože, plava prebojenost usana (cijanoza), mučnina, konvulzije, poremećaji srca i krvnih sudova (ubrzan ili usporen srčani ritam, poremećaj srčanog ritma, cirkulatorna slabost, zastoj srca, povišen krvni pritisak (hipertenzija), respiratorni poremećaji (otok pluća, problemi sa disanjem), i mentalni poremećaji. Takođe se kod Vašeg deteta mogu pojaviti: pospanost, sniženje telesne temperature, usporen srčani ritam, snižen krvni pritisak, zastoj disanja i koma. U tom slučaju odmah se obratite svom lekaru ili idite u najbližu medicinsku ustanovu. Ponesite sa sobom bočicu s lekom kako bi lekar znao šta ste koristili.
Ako ste zaboravili da uzmete lek Septanazal za decu
Ne uzimajte duplu dozu da bi nadoknadili preskočenu dozu. 
Ako naglo prestanete da uzimate lek Septanazal za decu
Ako imate bilo kakva dodatna pitanja o korišćenju ovog leka, obratite se lekaru ili farmaceutu. 

4. MOGUĆA NEŽELJENA DEJSTVA 
Kao svi lekovi, i lek Septanazal za decu može da izazove neželjena dejstva, mada se ona ne moraju javiti kod svakoga. 
Neželjena dejstva su prema učestalosti pojavljivanja svrstana u sledeće grupe: 
Veoma često: javljaju se kod više od 1 na 10 pacijenata 
Često: javljaju se kod 1 do 10 na 100 pacijenata 
Povremeno: javljaju se kod 1 do 10 na 1.000 pacijenata 
Retko: javljaju se kod 1 do 10 na 10.000 pacijenata 
Veoma retko: javljaju se kod manje od 1 na 10.000 pacijenata 
Nepoznato: ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka 
Povremeno: - reakcije preosetljivosti (osip na koži, svrab, oticanje kože i sluzokože). 
Retko: osećaj lupanja srca, ubrzan rad srca, visok krvni pritisak. 
Veoma retko: uznemirenost, halucinacije (posebno kod dece), problemi sa spavanjem,  glavobolja, zamor,pospanost, sedacija, konvulzije (posebno kod dece), poremećaji srčanog ritma (aritmija), povećanje otoka sluzokože nosa, krvarenje iz nosa. 
Nepoznato:  peckanje ili suvoća sluzokože nosa, kijanje 
Ukoliko neko neželjeno dejstvo postane ozbiljno ili primetite neko neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu, molimo Vas da o tome obavestite svog lekara ili farmaceuta.

5. KAKO ČUVATI LEK SEPTANAZAL ZA DECU
Čuvati van domašaja i vidokruga dece. 
Rok upotrebe 2 godine. 
Nemojte koristiti lek Septanazal za decu posle isteka roka upotrebe naznačenog na pakovanju. 
Rok upotrebe ističe poslednjeg dana navedenog meseca. 
Čuvanje Lek ne zahteva posebne uslove čuvanja. Rok upotrebe posle prvog otvaranja: 3 meseca. Čuvati na temperaturi do 25°C.

Lekove ne treba bacati u kanalizaciju, niti kućni otpad. Pitajte svog farmaceuta kako da uklonite lekove koji Vam više nisu potrebni. Ove mere pomažu očuvanju životne sredine. Neupotrebljeni lek se uništava u skladu sa važećim propisima.

6. DODATNE INFORMACIJE 
Šta sadrži lek Septanazal za decu

 • Aktivna supstanca je ksilometazolin-hidrohlorid i dekspantenol.
 • 1 mL spreja za nos, rastvora sadrži: 0,5 mg ksilometazolin-hidrohlorida i 50 mg dekspantenola.
 • Jedna doza spreja (0,1 mL) sadrži: 0,05 mg ksilometazolin-hidrohlorida i 5 mg dekspantenola.
 • Pomoćne supstance su kalijum-dihidrogenfosfat, dinatrijum-fosfat, dodekahidrat i voda, prečišćena.

Kako izgleda lek Septanazal za decu i sadržaj pakovanja Bistar, bezbojan rastvor.
Na raspolaganju su kutije sa 10 mL spreja za nos, rastvora, u kojoj se nalazi bela plastična bočica od  polietilena visoke gustine (HDPE) sa sprej pumpom i zaštitnom plastičnom kapicom.

Nosilac dozvole i Proizvođač 
Nosilac dozvole: Krka-Farma d.o.o., Beograd, Jurija Gagarina 26v/II, 11 000 Beograd, Srbija Proizvođač: Krka, tovarna zdravil, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, Novo mesto, Slovenija 

Režim izdavanja leka: Lek se može izdavati bez lekarskog recepta. 
Broj i datum dozvole: 515-01-8889-12-001 od 27.03.2014

Pakovanje: 10ml

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Napišite recenziju

Napomena: HTML oznake neće biti izvršene i prikazivaće se kao tekst!
Loše Dobro