Hidratacija je, uz zaštitu od sunca, prvi i važan deo svake nege i početak borbe protiv starenja kože. Sunce i visoke temperature izvlače vlagu iz kože, a mi je želimo jedru i lepu.

Uživajte u letu, a prateći naše savete o hidrataciji, izaberite kompleksnu negu koja ima hijaluronsku kiselinu različitih molekularnih veličina i kiseonik koji zajedničkim snagama kožu čine zdravom i blistavom.

Ne morate meriti hidriranost specijalnim uređajima da biste prepoznali da li je vaša koža dehidrirana, ona će vam sama na to ukazati. Osetićete kako vas zateže, kao da je za broj manja, kako pecka i žedno upija preparate za negu. Koža će dehidriranost pokazati i svojim izgledom: delovaće umorno, izgubiće zdravu rumenkastu boju, njena površina će biti grublja, a sitne borice vidno izraženije. Ovo su samo spoljni pokazatelji: na duži rok, dehidrirana koža gubi vitalnost, a to, sigurno, ne želimo.

Hidratacija: složenije je nego što mislite

Hidriranost kože može se izmeriti: izražava se procentom sadržaja vode u ,,stratusu korneumu”, površinskom sloju kože. Ako je taj procenat viši od 13%, koža je dobro hidrirana. Voda se iz kože gubi svakodnevno, njen gubitak ubrzava starenje, a kada se tome doda delovanje spoljnih faktora – letnje vreline i dodir sunca, posledice nikako ne mogu biti pozitivne.

Voda kroz kožu kruži.  Sve počinje u dubokim slojevima kože, u dermu, tom rezervoaru vlage – 70% derma čini voda. U njemu su važne supstance koje vezuju za sebe vodu poput sunđera, kao što su glikozaminoglikani (GAG) u koje spada i hijaluronska kiselina. Vremenom, njihova sinteza opada – pa time i sposobnost kože da zadrži vodu.

Iz derma, deo vode prolazi kroz epiderm i stiže do stratusa korneuma, površinskog sloja ćelija, a potom, neprimetno, isparava. Ali pre toga, dva mehanizma čuvaju vodu, kroz prirodnu zaštitnu barijeru kože. Prvi je prirodni vlažeći faktor kože, u kom su ,,hvatači” vode, poput uree i mlečne kiseline. Drugi su lipidi koji poput cementa vezuju ćelije na površini kože i sprečavaju isparavanje vode, a čine ih nezasićene masne kiseline -  holesterol i keramidi.

Konačno, u celom procesu je od ključne važnosti i kiseonik. Bez njega nema energije neophodne za funkcionisanje ćelija. Što više kiseonika, to više energije, to više vode u koži. Više energije znači i više sinteze kolagena – a znamo kolika je njegova uloga u čuvanju mladolikog izgleda kože.

Sada znate zašto hijaluronska kiselina nije jedina važna supstanca u vašoj kozmetici za hidrataciju. Dobra nega zahteva kompleksnija rešenja.

Predlažemo vam izuzetnu letnju negu koja obiluje hijaluronskim kiselinama različite molekularne vrednosti i kiseonikom.

HYDRAGENIST – kada hijaluron i kiseonik udruže snage

Francuski Lierac je na osnovu naučnih saznanja o važnosti kiseonika u hidrataciji kože, u svojim laboratorijama kreirao liniju Hydragenist u kojoj se nalazi Hydra O2 kompleks sa biomimetičkim kiseonikom, hijaluronom i ekstraktom veronike. U celoj Hyderagenist liniji prisutni su i kompleksi minerala i vitaminima - vitamini C, E, B5 i B6.

Lierac Hydragenist je linija inspirisana medicinskim tretmanom oksigenizacije kože čistim kiseonikom. Koži se vraća jedrina, bore su manje vidljive, ten osvežen. Upravo zahvaljujući kiseoniku, Lierac može govoriti o istinskoj, ,,dubinskoj" hidrataciji, boljem čuvanju i raspodeli vode u svim nivoima kože.

Kolekcija Hydragenist ima preparate za sve potrebe kože i afinitete u nezi.

Hydragenst serum na vodenoj bazi odlična je osnova svake nege, idealna podloga za vaš letnji SPF ili dnevnu ili noćnu kremu. Dodatno sadrži i AHA kiseline koje nisu fotoosetljive, namenjene za blagi efekat eksfolijacije i zaglađivanja kože.

Hydragenst gel krema, laka, super popularna, idealna za leto i za mešovitu kožu, sadrži i mikro čestice pirinčanog praha za matirajući efekat.

Hydragenist krema odličan je izbor za suvu kožu, kremaste tekstrure, sa hranljivim puterom koštice kajsije.

Hydragenst sprej je pravi impuls energije i vlage za kožu, koji možete nanositi vište puta u toku dana. Sadrži, dodatno, ekstrat biljke radiole koja ima snažno antioksidativno dejstvo kao i ekstrakt ruže za toniranje i zaglađivanje kože.

Hydragenist balzam za usne – dodatno obogaćen ši buterom i ružinim voskom za hidrirane, jedre i meke usne.  Prilagođava se pH vrednosti usana. Dostupan je u bezbojnoj i roze varijanti.

I, da li ste pronašli svog favorita Hydragenist linije?