Galen Pharm
Korpa

VOLTAREN 1% EMULGEL 50G

VOLTAREN 1% EMULGEL 50G
VOLTAREN 1% EMULGEL 50G
Opis
Distribucija ovog leka preko interneta je strogo zabranjena i regulisana propisima zakona Republike Srbije, dok je prezentacija istog na internetu doz..

* Cene važe samo za online kupovinu, cene proizvoda u apotekama se mogu razlikovati od cene na internet prodavnici.

0,00 RSD
 • Lager: Nema na lageru
 • Brend: VOLTAREN
 • Šifra proizvoda: 12402
 • Cena u apotekama:: 5

Distribucija ovog leka preko interneta je strogo zabranjena i regulisana propisima zakona Republike Srbije, dok je prezentacija istog na internetu dozvoljena, isključivo u cilju informisanja opšte i stručne javnosti o njegovoj nameni i boljeg upoznavanja sa osnovnim karakteristikama samog leka.


PRAVILNIK O NAČINU OGLAŠAVANJA LEKA, ODNOSNO MEDICINSKOG SREDSTVA (''Sl. Gl. RS", br.79/2010) MOŽETE POGLEDATI 
OVDE.


Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, jer sadrži informacije koje su važne za Vas. 
Ovaj lek se može nabaviti bez lekarskog recepta. Međutim, neophodno je da pažljivo koristite lek Voltaren Emulgel 1% da biste sa njim postigli najbolje rezultate.

 • Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.
 • Ako imate dodatnih pitanja, obratite se farmaceutu.
 • Ukoliko se Vaši simptomi pogoršaju ili Vam ne bude bolje posle 7 dana, morate se obratiti svom lekaru.
 • Ukoliko neko neželjeno dejstvo postane ozbiljno ili primetite neko neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu, molimo Vas da o tome obavestite svog lekara ili farmaceuta. 

U ovom uputstvu pročitaćete: 
1. Šta je lek Voltaren Emulgel 1% i čemu je namenjen 
2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Voltaren Emulgel 1% 
3. Kako se upotrebljava lek Voltaren Emulgel 1% 
4. Moguća neželjena dejstva 
5. Kako čuvati lek Voltaren Emulgel 1% 
6. Dodatne informacije

1. ŠTA JE LEK Voltaren Emulgel 1% I ČEMU JE NAMENJEN 
Lek Voltaren Emulgel 1% sadrži kao aktivnu supstancu diklofenak koji spada u grupu lekova zvanih nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL). 
Lek Voltaren Emulgel 1% je posebno formulisan za utrljavanje u kožu i dobro prodire kroz slojeve kože. Aktivna supstanca prodire duboko u upaljena tkiva. 
Lek Voltaren Emulgel 1% se koristi za ublažavanje bolova, smanjenje zapaljenja i otoka kod brojnih bolnih stanja koja pogađaju zglobove i mišiće. 
Može se koristiti: 
Za ublažavanje bolova, zapaljenja i otoka kod:

 • povreda mekih tkiva: povrede tetiva, ligamenata, mišića i zglobova, npr. zbog uganuća, istegnuća, povreda, bolova u leđima (sportskih povreda);
 • lokalizovanih oblika reumatizma mekih tkiva: tendinitis (npr. teniski lakat), burzitis, sindrom rame-ruka i periartropatija;

Za ublažavanje bolova kod lakših oblika artritisa kolena ili prstiju.

 • lokalizovane forme degenerativnog reumatizma (npr. osteoartritis perifernih zglobova i pršljenova) 

2. ŠTA TREBA DA ZNATE PRE NEGO ŠTO UZMETE LEK Voltaren Emulgel 1% 
Lek Voltaren Emulgel 1% ne smete koristiti:

 • Ako ste alergični (preosetljivi) na diklofenak ili na bilo koju pomoćnu supstancu (videti odeljak 6. Dodatne informacije
 • Ukoliko bolujete od astme i imate alergiju (preosetljivost) na acetilsalicilnu kiselinu (aspirin) ili druge nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAIL)
 • Ukoliko je nakon prethodne primene acetilsalicilne kiseline (aspirina) ili drugih lekova iz grupe nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL) došlo do pojave astme (otežanog disanja praćenog zviždanjem u grudima), koprivnjače ili akutnog rinitisa (zapaljenje sluzokože nosa, praćeno pojačanom sekrecijom)
 • Tokom poslednjeg trimestra trudnoće 
 • Ukoliko istovremeno primenjujete druge preparate koje sadrže diklofenak ili druge nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAIL).
 •  Deca i adolescenati mlađi od 14 ; NE KORISTITE lek Voltaren Emulgel 1% kod dece i adolescenata ispod 14 godina starosti.

Ukoliko se bilo šta od navedenog odnosi na Vas, ne koristite lek Voltaren Emulgel 1%.

Kada uzimate lek Voltaren Emulgel 1% , posebno vodite računa: 
Upozorite Vašeg lekara ukoliko imate ili ste imali: 
čir na želucu
astmu

 • NE NANOSITE lek Voltaren Emulgel 1% na kožu sa posekotinama, otvorenim ranama ili na kožu sa osipom ili ekcemom.
 • Lek Voltaren Emulgel 1% je namenjen samo za spoljašnju upotrebu. Ne stavljajte ga u usta. Ne gutajte ga. Perite ruke nakon upotrebe. Budite pažljivi da lek Voltaren Emulgel 1% ne dođe u dodir sa očima. Ako se to dogodi, dobro isperite oči čistom vodom. Ukoliko se neprijatan osećaj nastavi, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.
 • Lek Voltaren Emulgel 1% se može koristiti ispod steznika ili zavoja, koji se uobičajeno koriste kod povreda kao što su uganuća, uz napomenu da lek Voltaren Emulgel 1% ne koristite ispod plastičnih (hermetičkih) zavoja.
 • Ukoliko se gel nanosi na veliki deo kože, ako se koristi često ili u većoj dozi nego što je preporučeno, koncentracija u krvi će biti veća i samim tim će povećati rizik od neželjenih dejstava.
 • Tokom primene Voltaren Emulgel 1% izbegavajte izlaganje sunčevoj svetlosti, jer može doći do pojave reakcije fotoosetljivosti na koži.

Prekinite sa upotrebom leka Voltaren Emulgel 1% ako primetite osip na koži

Primena drugih lekova 
Kažite svom lekaru i farmaceutu ako uzimate ili ste do nedavno uzimali bilo koji drugi lek, uključujući i one koji se mogu nabaviti bez lekarskog recepta. 
Kod lokalne primene diklofenaka, u krvotoku se nalaze niske koncentracije leka pa je mala verovatnoća da će doći do pojave interakcija sa drugim lekovima koje uzimate. Do sada nisu prijavljene interakcije sa lekovima tokom primene diklofenak gela, ali treba imati u vidu da postoji teoretski rizik od njihove pojave.

 • Litijum (lek za lečenje psihičkih poremećaja) i digoksin (lek za lečenje bolesti srca)
 • Antikoagulansi (lekovi za sprečavanje zgrušavanja krvi, kao što je npr. varfarin)
 • Oralni antidijabetici (lekovi za lečenje šećerne bolesti)
 • Ciklosporin (lek koji se koristi kod transplatacije organa)
 • Metotrexat (lek za lečenje tumora)
 • Hinolonske antimikrobne lekove
 • Drugi NSAIL (npr. aspirin i ibuprofen) i steroidi
 • Diuretici koji štede kalijum
 • Mifepriston (lek za medicinski prekid trudnoće)
 • Antihipertenzivi (lekovi za lečenje povišenog krvnog pritiska)

Uzimanje leka Voltaren Emulgel 1% sa hranom ili pićima
Nema uticaja na primenu leka.

Primena leka Voltaren Emulgel 1% u periodu trudnoće i dojenja 
Ne koristite lek Voltaren Emulgel 1% ako ste trudni, posebno u poslednjem trimestru trudnoće, jer to može imati negativan uticaj na novorođenče ili uzrokovati probleme tokom rađanja. Takođe, ne preporučuje se primena leka Voltaren Emulgel 1% u toku prvog i drugog trimestra trudnoće, ali uz nadzor lekara može se primeniti ukoliko je to krajnje neophodno. Ne koristite lek Voltaren Emulgel 1% ako dojite. Pre nego što počnete da uzimate neki lek, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Uticaj leka Voltaren Emulgel 1% na upravljanje motornim vozilima i rukovanje mašinama 
Primena na koži leka Voltaren Emulgel 1% nema uticaja na psihofizičke sposobnosti prilikom upravljanja motornim vozilima i mašinama.

Važne informacije o nekim sastojcima leka Voltaren Emulgel 1% 
Lek Voltaren Emulgel 1% sadrži propilenglikol, koji kod nekih ljudi može izazvati umeren, lokalizovan nadražaj kože kao i butilhidroksitoluen koji može izazvati lokalne kožne reakcije (npr.kontaktni dermatitis) ili iritaciju oka i mukoznih membrana

3. KAKO SE UPOTREBLJAVA LEK Voltaren Emulgel 1% 
Lek Voltaren Emulgel 1% uzimajte uvek tačno onako kako vam je objasnio Vaš lekar.
Ako niste sasvim sigurni, proverite sa svojim lekarom ili farmaceutom. Dermalna upotreba (primena na koži).
Uobičajena doza je: Odrasli i deca uzrasta iznad 14 godina Lek Voltaren Emulgel 1% lagano utrljati u kožu.
U zavisnosti od veličine zahvaćene regije primenjuje se 2 - 4 g gela (kružnim pokretima u prečniku od 2 do 2,5 cm) 3 - 4 puta na dan.
Maksimalna dnevna doza iznosi 16 g.
Maksimalna nedeljna doza iznosi 112 g. Kod artritičnih bolova može biti neophodna primena gela do 7 dana (da bi ispoljio svoje dejstvo na zglobove) kako bi došlo do poboljšanja.
Moguća je primena gela do 14 dana uz konsultacije sa farmaceutom.
Nakon nanošenja gela oprati ruke osim ako šake nisu mesto terapijske primene gela. Ukoliko nakon 7 dana ne dođe do poboljšanja, ili se simptomi pogoršaju, neophodan je savet lekara, koji se takođe preporučuje i u slučaju kada su zahvaćena dva velika zgloba. Lek se ne sme koristiti duže od 14 dana osim po preporuci lekara. Stariji (preko 65 godina): preporučene doze su iste kao za odrasle. Deca i adolescenti: lek Voltaren Emulgel 1% se ne sme primenjivati kod dece i adolescenata mlađih od 14 godina. Kod dece uzrasta preko 14 godina, ukoliko je neophodna primena gela više od 7 dana za ublažavanje bola ili dođe do pogoršanja simptoma, neophodan je savet lekara.

Kako primeniti lek Voltaren Emulgel 1% 
1. Pre prve upotrebe probodite membranu tube sa oštrim vrhom zatvarača (aluminijumska tuba). Lek ne koristite, ako je membrana oštećena. Pre prve upotrebe uklonite pečat, tako da odvrnete i skinete zatvarač, suprotnu stranu zatvarača umetnete, zavrtite i uklonite pečat sa tube (aluminijumska laminatna tuba)
2. Nežno istisnite manju količinu gela iz tube i nanesite na bolno ili otečeno mesto, nežno utrljavajući u kožu.Potrebna količina zavisi od veličine obolele ili otečene površine; obično je dovoljna količina koja varira od veličine trešnje do oraha. Prilikom utrljavanja gela u kožu možete osetiti blag efekat hlađenja.
3. Operite ruke po završenom utrljavanju leka, osim ako lekom lečite ruke. 

Ako ste uzeli više leka Voltaren Emulgel 1% nego što je trebalo 
Ako Vi ili Vaše dete greškom progutate lek Voltaren Emulgel 1% ili ste greškom koristili mnogo veću dozu od preporučene, odmah se obratite svom lekaru.

Ako ste zaboravili da uzmete lek Voltaren Emulgel 1% 
Ako ste zaboravili da nanesete lek Voltaren Emulgel 1% u za to predviđeno vreme, nanesite ga kada se setite, i zatim nastavite sa uobičajenom primenom gela. 
Ne nanosite duplu dozu da bi nadoknadili preskočenu. 
Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se svom lekaru ili farmaceutu. 

4. MOGUĆA NEŽELJENA DEJSTVA
Kao i drugi lekovi, i lek Voltaren Emulgel 1% može imati neželjena dejstva, mada se ona ne moraju ispoljiti kod svih pacijenata. Kada se diklofenak primenjuje na koži koncentracije leka u krvi su mnogo manje nego nakon oralne primene. To znači da je verovatnoća da će doći do pojave neželjenih dejstava mnogo manja nego nakon oralne primene leka (npr. nakon primene film tableta ili tableta sa modifikovanim oslobađanjem). Ukoliko se Voltaren Emulgel 1% nanosi na veliki deo kože, ako se koristi često ili u većoj dozi nego što je preporučeno, koncentracije u krvi će biti veće, i samim tim će se povećati rizik od pojave neželjenih dejstava. 

Lokalne reakcije
Voltaren Emulgel 1% se obično dobro podnosi. Ipak, često se može javiti blaga i prolazna lokalna iritacija na koži u vidu osipa ili ekcema, eritem (crvenilo), svrab ili dermatitis. Reakcije fotosenzitivnosti, deskvamacija (ljuštenje kože), diskoloracija (promene boje kože) i bulozne ili vezikularne erupcije (pojava mehura na koži) su zabeležene veoma retko ili u izolovanim slučajevima. Pacijente treba upozoriti da se ne izlažu preterano sunčevom zračenju, da bi se izbegla eventualna pojava fotosenzitivnosti. U slučaju pojave osipa, prekinite sa primenom preparata.
Veoma retko su zabeleženi slučajevi pojave astme kod pacijenata koji su primenjivali nesteroidne antiinflamatorne lekove topikalno (na koži). Takođe, veoma retko su zabeležene reakcije preosetljivosti (u vidu urtikarije - koprivnjače, ili angioneurotskog edema – otoka kože i potkožnog tkiva lica, usana i vrata). 

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Napišite recenziju

Napomena: HTML oznake neće biti izvršene i prikazivaće se kao tekst!
Loše Dobro