Galen Pharm
Korpa

CORASP TABLETE 30X75MG

CORASP TABLETE 30X75MG
CORASP TABLETE 30X75MG
Opis
Distribucija ovog leka preko interneta je strogo zabranjena i regulisana propisima zakona Republike Srbije, dok je prezentacija istog na internetu doz..

* Cene važe samo za online kupovinu, cene proizvoda u apotekama se mogu razlikovati od cene na internet prodavnici.

0,00 RSD
  • Lager: Nema na lageru
  • Brend: CORASP
  • Šifra proizvoda: 241874
  • Cena u apotekama:: 5

Distribucija ovog leka preko interneta je strogo zabranjena i regulisana propisima zakona Republike Srbije, dok je prezentacija istog na internetu dozvoljena, isključivo u cilju informisanja opšte i stručne javnosti o njegovoj nameni i boljeg upoznavanja sa osnovnim karakteristikama samog leka.


PRAVILNIK O NAČINU OGLAŠAVANJA LEKA, ODNOSNO MEDICINSKOG SREDSTVA (''Sl. Gl. RS", br.79/2010) MOŽETE POGLEDATI
 OVDE.

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, jer sadrži informacije koje su važne za Vas.
Ovaj lek se može nabaviti bez lekarskog recepta. Međutim, neophodno je da pažljivo koristite lek Corasp, da biste sa njim postigli najbolje rezultate.
- Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.
- Ako imate dodatnih pitanja, obratite se farmaceutu.
- Ukoliko se Vaši simptomi pogoršaju ili Vam ne bude bolje, morate se obratiti svom lekaru.
- Ukoliko neko neželjeno dejstvo postane ozbiljno ili primetite neko neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu, molimo Vas da o tome obavestite svog lekara ili farmaceuta.

U ovom uputstvu pročitaćete:
1. Šta je lek Corasp i čemu je namenjen
2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Corasp
3. Kako se upotrebljava lek Corasp
4. Moguća neželjena dejstva
5. Kako čuvati lek Corasp
6. Dodatne informacije

1. ŠTA JE LEK Corasp I ČEMU JE NAMENjEN
Lek Corasp, gastrorezistentna tableta sadrži acetisalicilnu kiselinu, koja primenjena u malim dozama pripada grupi lekova zvanih antiagregacioni agensi. Krvne pločice (trombociti) su sitne ćelije u krvi koje uzrokuju zgrušnjavanje krvi i uključene su u proces tromboze. Kada se krvni ugrušak pojavi u arteriji on zaustavlja tok krvi i prekida dotok kiseonika. Kada se ovo dogodi u srcu, onda može uzrokovati srčani udar ili anginu, a u mozgu može uzrokovati moždani udar . Corasp, se uzima radi smanjenja rizika od stvaranja krvnog ugruška i posledično prevenira nastanak:
 srčanih udara
 moždanih udara
 kardiovaskularnih problema kod pacijenata koji boluju od stabilne ili nestabilne angine (tip bola u grudima).

Lek Corasp se takođe uzima radi prevencije stvaranja krvnog ugruška nakon pojedinih vrsta kardioloških hirurških intervencija u cilju proširenja ili otčepljenja krvnih sudova.

Ovaj lek nije namenjen za primenu u urgentnim stanjima. Može se koristiti samo kao preventivna terapija.

2. ŠTA TREBA DA ZNATE PRE NEGO ŠTO UZMETE LEK Corasp
Lek Corasp ne smete koristiti:
 ako ste alergični na acetilsalicilnu kiselinu ili bilo koji sastojak leka Corasp (videti odeljak 6 „Dodatne informacije“)
 ako ste alergični na druge salicilate ili nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAIL). NSAIL se obično koriste za lečenje artritisa ili reumatizma i bola
 ako ste imali napad astme ili oticanje nekih delova tela npr. lica, usana, guše ili jezika (angioedem) nakon uzimanja salicilata ili NSAIL
 trenutno bolujete ili ste nekada imali čir na želucu ili tankom crevu ili bilo koji drugi tip krvarenja kao što je šlog
 ako ste bilo kada imali problem sa zgrušavanjem krvi  ako bolujete od teške bubrežne bolesti ili bolesti jetre
 ukoliko ste u poslednjih 3 meseca trudnoće; ne smete primenjivati veće doze od 100 mg na dan (videti odeljak „Trudnoća i dojenje“)
 ukoliko uzimate lek metotreksat (npr. Protiv karcinoma ili reumatoidnog artritisa) u dozama većim od 15 mg nedeljno.
 Kod dece mlađe od 16 godina, sa izuzetkom kod prevencije tromboze u kardijalnoj hirurgiji.

Kada uzimate lek Corasp, posebno vodite računa:
Pre nego što uzmete Corasp, recite svom lekaru:
 ako imate problema sa bubrezima, jetrom ili srcem
 ako imate isli ste imali probleme sa želucem ili tankim crevom
 ako imate visok krvni pritisak
 ako ste asmatičar, imali ste polensku groznicu, nazalne polipe ili druge respiratorne bolesti; acetilsalicilna kiselina može indukovati napad astme
 ako ste ikada bolovali od gihta
 imate teške menstrualne cikluse.

Ukoliko se simptomi pogoršaju ili iskusite teške ili neočekivane neželjene efekte npr. simptome neuobičajenog krvarenja, ozbiljne kožne reakcije ili bilo koji znak ozbiljne alergije (videti odeljak „Moguća neželjena dejstva“) neophodno je da odmah potražite medicinsku pomoć.

Obavestite lekara ukoliko planirate da imate hiruršku intervenciju (čak i malu, kao što je vađenje zuba), s obzirom da acetilsalicilna kiselina razređuje krv može doći do povećanog rizika od krvarenja.

Acetilsalicilna kiselina može uzrokovati pojavu Rejovog sindroma kada se lek daje deci. Rejov sindrom je vrlo retka bolest koja zahvata mozak i jetru i može biti životno ugrožavajuća. Iz ovog razloga, Corasp se ne daje deci ispod 16 godina, osim ukoliko lekar drugačije ne savetuje.

Neophodno je da vodite računa da ne dehidrirate (možete osetiti žeđ i suvoću usta), jer uzimanje acetilsalicilne kiseline u isto vreme može rezultovati pogoršanjem funkcije bubrega.

Ovaj lek nije odgovarajući kao analgetik (umanjuje bolove) ili antipiretik (za snižavanje povišene telesne temperature).

Ukoliko se bilo šta od gore navedenog odnosi na Vas, ili niste sigurni, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

Primena drugih lekova
Recite svom lekaru ili farmaceutu ukoliko uzimate ili ste nedavno uzimali bilo koje lekove, uključujući i one koje se uzimaju bez recepta.
Efekat lečenja može biti izmenjen ukoliko se acetilsalicilna kiselina uzme u isto vreme sa nekim drugim lekovima za:
 razređivanje krvi/prevenciju stvaranja krvnog ugruška (npr. varfarin, heparin, klopidogrel)
 sprečavanje odbacivanja nakon transplantacije organa (ciklosporin, takrolimus)
 snižavanje povišenog krvnog pritiska (npr. diuretici i ACE-inhibitori)
 regulisanje srčanog ritma (digoksin)
 terapiju manično-depresivne bolesti (litijum)
 terapiju bola i zapaljenja (npr. NSAIL kao što su ibuprofen, ili steroidi)
 terapiju gihta (npr. probenecid)
 terapiju epilepsije (valproat, fenitoin)
 terapiju glaukoma (acetazolamid)
 terapiju karcinoma ili reumatoidnog artritisa (metotreksat; u dozama manjim od 15 mg nedeljno)
 terapiju dijabetesa (npr. glibenklamid)
 terapiju depresije (selektivni inhibitori preuzimanja serotonina – SSRI, kao što su sertralin ili paroksetin)
 terapiju zemene hormona, kada su nadbubrežna žlezda ili hipofiza uništene ili uklonjene, odnosno lečenje zapaljenskih procesa, uključujući reumatske bolesti i zapaljenske bolesti creva (kortikosteroidi).

Uzimanje leka Corasp sa hranom ili pićima
Konzumiranje alkohola potencijalno može povećati rizik od nastanka gastrointestinalnog krvarenja i produženja vremena krvarenja.

Primena leka Corasp u periodu trudnoće i dojenja
Pitajte svog lekara ili farmaceuta za savet pre nego što uzmete bilo koji lek. Trudnice ne bi trebalo d uzimaju acetilsalicilnu kiselinu tokom trudnoće, osim na savet svog lekara. Ne bi trebalo da uzimate lek Corasp, ako ste u trećem trimestru trudnoće, osim ukoliko Vas je lekar savetovao drugačije, a u toj situaciji, dnevna doza ne bi trebalo da prelazi 100 mg (videti odeljak „Lek ne smete koristit“). Uzimanje uobičajenih ili visokih doza ovog leka tokom pozne trudnoće može uzrokovati ozbiljne komplikacije kod majke ili bebe. Dojilje ne bi treblao da uzimaju acetilsalicilnu kiselinu, osim ukoliko ih lekar ne savetuje drugačije.

Uticaj leka Corasp na upravljanje motornim vozilima i rukovanje mašinama
Lek Corasp ne utiče na sposobnost upravljanja vozilom i mašinama.

3. KAKO SE UPOTREBLJAVA LEK Corasp
Uvek uzimajete lek Corasp tačno kako Vas je savetovao lekar. Ukoliko niste sigurni, neophodno je da se konsultujete sa Vašim lekarom ili farmaceutom.
Odrasli
Prevencija srčanih napada:
 preporučena doza je 75 – 150 mg jednom dnevno.
Prevencija moždanog udara:
 preporučena doza je 75 – 300 mg jednom dnevno.
Prevencija kardiovaskularnih problema kod pacijenata koji boluju od stabilne ili nestabilne angine (vrsta bola u grudima):
 preporučena doza je 75 – 150 mg jednom dnevno.
Prevencija formiranja krvnog ugruška nakon pojedinih kardioloških operacija:
 preporučena doza je 75 – 150 mg jednom dnevno.
Stariji
Doziranje je isto kao za odrasle. Uopšteno govoreći, acetilsalicilna kiselina bi trebalo da se s oprezom primenjuje kod starijih pacijenata koji su osetljiviji na pojavu neželjenih dejstava. Terapijski tretman bi trebalo da se redovno revidira.
Deca
Acetilsalicilna kiselina se ne primenjuje kod dece i adolescenata mlađih od 16 godina, osim ukoliko nije propisana od strane lekara (videti odeljak „Kada uzimate lek Corasp, posebno vodite računa“).

Način primene leka

Lek je za oralnu upotrebu. Tabletu bi trebalo popiti celu sa dovoljnom količinom tečnosti (1/2 čaše vode). Tablete imaju gastrorezistentan omotač koji sprečava iritirajući efekat na želudac, i usled toga ih ne bi trebalo mrviti, lomiti ili žvakati.

Ako ste uzeli više leka Corasp nego što je trebalo 
Ukoliko ste Vi ili neko drugi, slučajno uzeli previše tableta, odmah recite svom lekaru ili kontaktirajte najbližu zdravstvenu ustanovu. Obavezno pokažite lekaru ono što je ostalo od tableta ili praznu kutiju. Simptomi predoziranja mogu uključivati zvonjavu u ušima, probleme sa sluhom, glavobolju, vrtoglavicu, konfuziju, muku, povraćanje i bol u trbuhu. Predoziranje velikim količinama leka može voditi u ubrzano disanje (hiperventilaciju), povišenu telesnu temperaturu, obilno znojenje, nemir, napade, halucinacije, smanjenje šećera u krvi, komu i šok.

Ako ste zaboravili da uzmete lek Corasp
Ukoliko ne uzmete propisanu dozu leka, sačekajte kada dođe vreme za sledeću, uzmite je i nastavite prema propisanom režimu. Ne uzimajte duplu dozu kako biste nadomestili propuštenu. Ukoliko imate dodatnih pitanja o primeni ovog leka, posavetujte se sa Vašim lekarom ili farmaceutom.

4. MOGUĆA NEŽELjENA DEJSTVA
Kao i svi drugi lekovi, lek Corasp može izazvati neželjena dejstva, iako se ne ispolje kod svakoga.
Ukoliko primetite bilo koje neželjeno dejstvo od dole pomenutih, prestanite sa uzimanjem leka Corasp i odmah kontaktirajte lekara:
 iznenadna pojava zviždanja u grudima, oticanje usana, lica i tela, osip, nesvestica ili poteškoće pri gutanju (ozbiljna alergijska reakcija)
 rumenilo kože sa plikovima ili ljuspanjem, koje može biti povezano sa povišenom telesnom temperaturom i bolovima u zglobovima. Ovo se može dogoditi kod multiformnog eritema, Stivens-Džonsonovog sindrom ili Lajlovog sindrom.
 Neočekivano krvarenje, kao što je iskašljavanje krvi, krv u ispovraćanom sadržaju ili urinu, ili pojava crne stolice.
Česta neželjena dejstva (mogu se ispoljiti kod 1 do 10 na 100 pacijenata)
 Loše varenje
 Povećana sklonost ka krvarenju.
Povremena neželjena dejstva (mogu se ispoljiti kod 1 do 10 na 1000 pacijenata)
 Koprivnjača
 Curenje iz nosa
 Poteškoće pri disanju
Retka neželjena dejstva (mogu se ispoljiti kod 1 do 10 na 10000 pacijenata)
 Ozbiljno krvarenje u želucu ili crevima, krvarenje u mozgu, poremećen broj krvnih ćelija
 Muka i povraćanje
 Pucketanja u donjim delovima sistema za disanje, napadi astme
 Zapaljenje krvnih sudova
 Pojava modrica sa ljubičastim tačkama (kožno krvarenje)
 Ozbiljne kožne reakcije kao što je osip poznat kao multiformni eritem i njegov životno ugrožavajući oblik Stivens-Džonsonov sindrom i Lajlov sindrom
 Reakcije preosetljivosti, kao što su oticanje npr. usana, lica ili tela, ili šok
 Obilni ili produženi menstrualni ciklusi. Neželjena dejstva sa nepoznatom učestlalošću
 Zvonjava u ušima (tinitus) ili smanjena slušna sposobnost
 Glavobolja
 Vrtoglavica
 Ulkusi u želucu ili tankom crevu i perforacije
 Produženo vreme krvarenja
 Poremećena funkcija bubrega
 Poremećena funkcija jetre
 Visok nivo mokraćne kiseline u krvi.

5. DODATNE INFORMACIJE
Šta sadrži lek Corasp
Aktivna supstanca je acetilsalicilna kiselina. Corasp 75 mg: svaka gastrorezistentna tableta sadrži 75 mg acetilsalicilne kiseline. Corasp100 mg: svaka gastrorezistentna tableta sadrži 100 mg acetilsalicilne kiseline. Pomoćne supstance su:
Jezgro tablete: - Celuloza, mikrokristalna (Tip 102) - Kukuruzni skrob - Silicijum dioksid, koloidni, bezvodni - Stearinska kiselina
Gastrorezistentni omotač: - Metakrilna kiselina – etilakrilat kopolimer (1:1) - Polisorbat 80 - Natrijum laurilsulfat - Trietil citrat - Talk

Kako izgleda lek Corasp i sadržaj pakovanja
Corasp, gastrorezistentna tableta,75 mg: ovalne, bele, bikonveksne, gastrorezistentne tablete. Corasp, gastrorezistentna tableta,100 mg: okrugle, bele, bikonveksne, gastrorezistentne tablete. Tablete su upakovane u PVC/aluminijum blistere (PVC/Al blisteri). Jedno pakovanje leka sadrži 3 blistera sa po 10 tableta u složivoj kartonskoj kutiji. 

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Napišite recenziju

Napomena: HTML oznake neće biti izvršene i prikazivaće se kao tekst!
Loše Dobro