Kolagen je protein koji daje strukturu najvažnijim delovima naših tela, kao što su koža, kosa i kosti. Sa godinama naše telo stvara sve manje ovog gradivnog proteina, pa već od tridesetih godina života, počinjemo da primećujemo prve znake procesa smanjenja proizvodnje kolagena kroz nastanak bora i počecima bolova u zglobovima.

Da li to znači da su suplementi sa kolagenom izvor mladosti? Ne, oni nisu magični napitak ili krema. Međutim, postoje naučni dokazi da unošenjem kolagena kroz suplementaciju možemo imati značajne blagotvorne efekte i održati mlađi izgled. 

Hajde da pogledamo prednosti kolagena.

 

7 zdravstvenih benefita kolagena

  • Poboljšava elastičnost i hidrataciju kože
  • Održava hrskavicu zdravom
  • Pomaže u izgradnji mišića
  • Sprečava aterosklerozu (medicinsko stanje povezano sa srcem)
  • Ublažava bolove u zglobovima
  • Izgrađuje gustinu kostiju
  • Jača nokte i pomaže njihov rast


Šta je kolagen?

Verovatno je dobra ideja da se u startu upoznamo sa kolagenom i tome kako funkcioniše, jer on čini oko 30% proteina u našim telima.

Kolagen je protein koji obezbeđuje strukturu našeg tela. Stvara krutu strukturu između ćelija vaše kože, kostiju, hrskavice i tetiva. Takođe, kolagen obezbeđuje strukturu naših organa, mišićima i arterijama.

Starost, ishrana, kvalitet životne sredine i bolesti su faktori koji utiču na degradaciju stepena proizvodnje kolagena kroz vreme. Tu nastupaju suplementi kolagena. 

Evo pregleda onoga što su naučnici otkrili o tome kako nam suplementacija kolagena može pomoći:


1. Kolagen će učiti da zablistaš

Razgradnja kolagena dovodi do opuštanja kože i nastanka bora povezanih sa starenjem. Niži nivo hijaluronske kiseline dovodi do pojave suve kože, koja nije idealni izolator između spoljašnje sredine i vašeg tela.

Upotreba lokalnih proizvoda sa peptidima kolagena poboljšava funkciju vaše kože kao barijere za zadržavanje dobrih stvari u organizmu i sprečavanja ulaska loših kroz kožu. Oni čak mogu pomoći vašem telu da proizvede kolagen i hijaluronsku kiselinu.

Studija iz 2015. godine sugeriše da uzimanje suplemenata kolagenskih peptida može smanjiti bore i povećati hidrataciju kože. Posle samo 4 nedelje, koža je imala više kolagena i manje degradirane kolagenske mreže. 

U drugoj studiji iz 2015. godine, napitak koji sadrži kolagen, hijaluronsku kiselinu, vitamine i minerale takođe se pokazao obećavajućim. Pomogao je da se smanji dubina bora na licu i poboljša hidratacija i elastičnost kože kod žena u menopauzi.


2. Kolagen čini vaše hrskavice i zglobove zdravim

Kolagen peptid stimuliše proizvodnju kolagena u hrskavici i tetivama, što pomaže u borbi protiv nastanka osteoartritisa.

Osteoartritis je degenerativno stanje koje uzrokuje bol i gubitak funkcije u zglobovima.

U pregledu devet studija iz 2016. Godine koji je sproveden na ljudima, životinjama i ljudskim ćelijama u laboratorijama, naučnici su zaključili da hidrolizat kolagena može pomoći kod osteoporoze i osteoartritisa. Takođe, može povećati mineralnu gustinu kostiju, zaštititi hrskavicu i ublažiti bol.


3. Kolagen ojačava vaše mišiće

U studiji iz 2015. godine sprovedenoj na 53 starija odrasla muškarca, ispitanici su uzimali suplemente kolagena i radili program treninga izdržljivosti 3 puta nedeljno tokom 12 nedelja. Test grupa je povećala telesnu masu i snagu mišica, dok je smanjila masne naslage.

Ovaj proces se ne dešava samo kod starijih osoba. Studija iz 2019. godine na 77 žena u premenopauzi imala je slične rezultate. Učesnici koji su uzimali kolagen tokom treninga snage tokom 12 nedelja imali su povećanje mišićne mase i snage, što je dokazano poređenjem sa kontrolnom grupom.

Druga studija iz 2019. godine provedena na 57 aktivnih mladića pokazala je povećanu mišićnu masu nakon samo 12 nedelja korišćenja supelementacije kolagena i treninga snage.


4. Kolagen sprečava aterosklerozu

Ateroskleroza je stanje uzrokovano nakupljanjem plaka na unutrašnjem zidu arterije. Obično nema simptoma sve dok plak ne pukne. Pucanje plaka može biti jako opasno, pa čak i ugroziti život.

Kako se može desiti ova vrsta rupture? Ako kolagen oko plaka postane manje otporan na napetost, plak postaje manje stabilan i lakše dolazi do njegovog pucanja. 

Studija iz 2017. godine pokazala je da suplementi kolagen tripeptida mogu pomoći u prevenciji i lečenju ateroskleroze. U studiji, 32 ispitanika uzimala su suplement kolagena svakodnevno tokom 6 meseci. Njihovi odnosi HDL („dobrog“) i LDL („lošeg“) holesterola su se poboljšali zajedno sa drugim markerima za aterosklerozu.


5. Kolagen ublažava bol

U studiji iz 2017. godine, 139 profesionalnih sportista sa bolovima u kolenima uzimalo je kolagen peptid tokom 12 nedelja. Učesnici koji su uzimali kolagen peptid imali su manje intenzivan bol tokom aktivnosti i bilo im je potrebno manje dodatnih intervencija (poput fizikalne terapije ili pakovanja leda) za lečenje bolova.

Takođe, studija iz 2021. na 90 ljudi starosti od 40 do 65 godina pokazala je da kolagen kao dodatak ishrani smanjuje bol i ukočenost zglobova.


6. Kolagen izgrađuje vaše kosti

Osteoporoza je bolest koja uzrokuje smanjenje koštane mase. Ovo može uzrokovati da kosti postanu krhke. Ali moguće je boriti se sa ovim stanjem.

Pregled istraživanja na ljudima, životinjama i ljudskim ćelijama iz 2016. u laboratorijama zaključio je da suplementi kolagena mogu biti korisni u borbi sa osteoporozom.

U studiji iz 2018. 131 žena u menopauzi uzimala je suplement kolagena svakodnevno tokom 12 meseci. Videli su značajno povećanje mineralne gustine kostiju u njihovim kičmama i butnim kostima. Studija je takođe otkrila poboljšanje indikatora koji ukazuju na bolje formiranje kostiju i smanjeno kostiju.


7. Kolagen jača kosu i nokte i ubrzava njihov rast

Sve je više kliničkih dokaza o prednostima kolagena u jačanju kolagenih struktura kose i noktiju. Studija u Journal of Investigative Dermatology otkriva da je kolagen snažno deponovan u folikulima dlake, a nedostatak kolagena odlaže ciklus i rast kose.

U šestomesečnoj studiji koja je proučavala lomljive nokte, istraživači su otkrili da svakodnevna suplementacija kolagenom dovodi do povećanog rasta noktiju i poboljšanja njihovog kvaliteta u kombinaciji sa primetnim smanjenjem učestalosti lomljenja noktiju.


Zaključak

Suplementi kolagena su povezani sa mnogobrojnim zdravstvenim benefitima, dok nije otkriven nikakav negativan efekat ili rizik pri njihovom konzumiranju.

Suplementi mogu povećati mišićnu masu, sprečiti slabljenje kostiju, ublažiti bol u zglobovima i poboljšati zdravlje kože smanjenjem bora i suvoće.

Iako neke namirnice sadrže kolagen, nije utvrđeno da hrana nudi iste prednosti kao suplementi.

Suplementi kolagena su bezbedni, jednostavni za upotrebu i vredi ih isprobati.