Nakon konzumiranja začinjene ili masne hrane, svako može da pati od probavnih smetnji koje uzrokuju neprijatan osećaj peckanja tik ispod grudi. Ponekad osećaj može biti i bolan, a to je stanje koje se javlja kada se vaša želudačna kiselina, pa čak i hrana, uvuče nazad u jednjak. Ali ako imate gorušicu nekoliko puta nedeljno ili češće, možda je vreme da je se rešite uz pomoć saveta koje ćemo sada navesti, stoga nastavite da čitate.

Šta je gorušica?

Gorušica je osećaj pečenja kod dijafragme, neposredno iza grudne kosti. Javlja se kada se želudačna kiselina vrati nazad u vaš jednjak - cev koja prenosi hranu iz usta u stomak. Takođe možete osetiti gorak ukus u grlu ili ustima. Simptomi gorušice mogu se pogoršati nakon što jedete, ili kada ležite.

Gorušicu možete uspešno lečiti kod kuće. Međutim, ako česta gorušica otežava jedenje ili gutanje, vaši simptomi mogu biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja.

Koji su simptomi gorušice?

Gorušica se oseća kao neprijatan ili pekući bol u sredini grudi. Takođe možete iskusiti:

 • osećaj pečenja u grlu
 • pritisak ili bol iza grudne kosti
 • podrigivanje
 • osećaj sitosti, težine ili nadimanja
 • otežano gutanje
 • pogoršanje bola nakon ležanja ili savijanja
 • kiselo-gorak ukus u ustima
 • kašalj ili promuklost

Koliko dugo traje gorušica?

Gorušica može različito uticati na ljude. Generalno, simptomi gorušice počinju ubrzo nakon jela i mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati, a u nekim slučajevima čak i duže.

Koliko dugo ćete imati simptome gorušice zavisi od osnovnog uzroka. Takođe zavisi od toga kako se borite sa gorušicom. Na primer, ponekad simptomi traju sve dok vaše telo ne probavi hranu koja izaziva taj osećaj pečenja u stomaku. Takođe, može nestati i ako ustanete umesto da legnete nakon jela.

Ako uzimate lekove protiv gorušice kao deo terapije, možda će žgaravica kraće trajati ili ćete osećati manje intezivne simptome.

Šta uzrokuje gorušicu?

Kao što smo već naglasili, gorušica se obično javlja kada se sadržaj iz želuca vrati nazad u jednjak. 

Vaš jednjak se povezuje sa stomakom na mestu poznatom kao donji sfinkter jednjaka. Ako donji sfinkter jednjaka pravilno funkcioniše, zatvara se kada hrana napusti jednjak i uđe u stomak.

Kod nekih ljudi, donji sfinkter jednjaka ne funkcioniše ispravno ili postaje oslabljen. To dovodi do curenja sadržaja iz želuca nazad u jednjak. Stomačne kiseline mogu iritirati jednjak i izazvati simptome gorušice. Ovo stanje je poznato kao refluks.

Određeni uslovi i drugi faktori mogu povećati verovatnoću da doživite gorušicu. Faktori rizika uključuju:

 • Hiatal kila: Hiatalna kila nastaje kada gornji deo vašeg stomaka prodre kroz dijafragmu, obično usled slabosti ili pucanja.
 • Trudnoća: Gorušica je uobičajena tokom trudnoće, posebno tokom trećeg trimestra.
 • Pušenje cigareta: Pušenje je povezano sa povećanom šansom za razvoj gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Vredi napomenuti da su ljudi koji su prestali ili smanjili pušenje duvana imali tri puta veću verovatnoću da će imati manje simptome žgaravice.
 • Prekomerna težina ili gojaznost: Gojaznost je glavni faktor rizika za GERB, pri čemu je gorušica tipični način na koji se ovo stanje manifestuje.
 • Uzimanje određenih lekova: Neki lekovi, kao što su acetilsalicilna kiselina, ibuprofen, sedativi i lekovi za krvni pritisak, mogu povećati rizik od gorušice.

Ako često patite od gorušice, verovatno znate da određena hrana i pića mogu izazvati simptome vatre u stomaku koji osećate. Neki od najčešćih okidača žgaravice su:

 • gazirana pića
 • čokolada
 • paradajz i proizvodi na bazi paradajza
 • citrusno voće
 • pepermint
 • pržena hrana
 • hrana sa visokim sadržajem masti
 • začinjena hrana
 • beli luk
 • kafa
 • alkohol

Kako se leči gorušica?

Lečenje gorušice u velikoj meri zavisi od težine vaših simptoma. Učestala gorušica može biti izazvana i genetikom, što će dodatno otežati lečenje, ali postoji više metoda koje možete isprobati odmah!

Lečenje gorušice lekovima 

Lekovi bez recepta često mogu pomoću za ublažavanje i lečenje gorušice. Mogu se identifikovati tri klase lekova bez recepta za lečenje povremene gorušice, a to su:

 1. Blokatori histamina-2 (H2). H2 blokatori smanjuju količinu kiseline koju stvara vaš želudac, a u praksi se najviše koriste Ranitidin i Famotidin.
 2. Inhibitori protonske pumpe (IPP). IPP smanjuju količinu kiseline u stomaku. Ovi inhibitori takođe mogu pomoći u lečenju oštećenog tkiva u vašem jednjaku.
 3. Antacidi. Ovi lekovi pomažu u neutralizaciji želudačne kiseline i mogu pružiti brzo olakšanje simptoma gorušice. 

Razgovarajte sa svojim lekarom pre uzimanja bilo kakvih lekova da ne biste sebe doveli u opasnost od interakcije sa drugim lekovima koje već uzimate.

Prirodni lekovi za lečenje gorušice

Ukoliko želite isprobati prirodne načine za lečenje gorušice, evo četiri leka koja verovatno već imate na dohvat ruke.

Banana

Da li ste znali da banane sadrže prirodne antacide? Počnite da jedete bananu svaki dan da biste sprečili refluks kiseline. Ako nemate bananu, poslužiće i jabuka.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je jeftina i potpuno prirodna. Jednostavno rastvorite kašičicu sode bikarbone u šolji vode. Soda bikarbona će pomoći u neutralizaciji želidačne kiseline koja izaziva gorušicu. 

Sok od aloe vere

Baš kao što se aloe vera koristi za ublažavanje opekotina kože od sunca, sok od aloe vere može pomoći u smirivanju iritacije uzrokovane refluksom kiseline. Ako se borite sa gorušicom, dobra je ideja da steknete naviku da pijete ½ šolje soka od aloje pre jela da biste umirili stomak i jednjak.

Žvakaća guma bez šećera

Pljuvačka pomaže u razblaženju kiseline, tako da je povećanje količine pljuvačke nakon obroka odličan način da sprečite žgaravicu. Probajte da žvaćete žvakaću gumu 30 minuta i vidite da li će se simptomi gorušice umiriti.

Lečenje gorušice promenom navika 

Ako povremeno osećate gorušicu, kombinacija promena načina života i lekova može pomoći u ublažavanju simptoma. Promene jednostavnih navika, kao što je održavanje umerene težine, može pomoći u smanjenju simptoma gorušice. Ostale preporuke uključuju:

 • izbegavanje hrane koja izaziva simptome
 • konzumiranje manje obilnih porcija
 • nošenje široke odeće
 • izbegavanje ležanja odmah nakon jela

Gorušica u trudnoći

Loše varenje, koje takođe izaziva gorušicu ili refluks kiseline, uobičajene su u trudnoći. Može biti uzrokovano hormonskim promenama i bebom koja raste i pritiska majčin stomak.

Možete pomoći u ublažavanju probavne smetnje i žgaravice tako što ćete promeniti svoju ishranu i način života, a postoje lekovi koji su bezbedni za uzimanje tokom trudnoće.

Simptomi gorušice se mogu osetiti u bilo kom trenutku tokom trudnoće, ali su češće javljaju od 27-e nedelje trudnoće pa nadalje.

Zaključak

Za mnoge ljude, povremena gorušica je uobičajena. Gledajući šta jedete i izbegavajući određene okidače (navike u ishrani i načinu života), možda ćete moći da sprečite gorušicu ili da kontrolišete njene simptome. 

Ako otkrijete da često imate žgaravicu i da se ona pogoršava, to može biti znak zdravstvenog stanja kao što je GERB o kojem smo govorila u redovima iznad. U ovom slučaju, vaša gorušica neće nestati bez adekvatnog lečenja. Razgovarajte sa svojim farmaceutom o lekovima bez recepta, ili sa lekarom ukoliko gorušica ne prestaje duži vremenski period.